ISTRAŽILI SMO U bolnici cijepljeno 72% zaposlenih, među pacijentima većina necijepljenih Foto: VV arhiva / ilustracija

ISTRAŽILI SMO U bolnici cijepljeno 72% zaposlenih, među pacijentima većina necijepljenih

| 20.9.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Korona-brojke i dalje rastu stoga su iz Vlade najavili uvođenje Covid-potvrda u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi od 1. listopada.

- Opća bolnica Varaždin spremna je za obvezno uvođenje Covid-potvrda za zdravstvene djelatnike – rekao nam je v.d. ravnatelja OB Varaždin Damir Poljak te podsjetio na iskustva s kraja prošle godine.

- Naši liječnici, ali i medicinski odnosno nemedicinski djelatnici svakodnevno su svjedočili patnjama pacijenata i članova njihovih obitelji, radili u gotovo nemogućim uvjetima, te su s određenim olakšanjem dočekali početak cijepljenja znajući da nam je cjepivo trenutno jedini izlazak iz ove situacije i povratak starom načinu života – dodao je Poljak.

U OBV cijepljeno 82% liječnika

Od ukupnog broja zaposlenih u OB Varaždin cijepljeno je 72%, odnosno 82% liječnika te 70% medicinskih sestara i tehničara.

- Smatram kako je to dobar postotak da se sačuva zdravstveni sustav u mjesecima koji su pred nama – kazao je Poljak, dodavši da se neki djelatnici još nisu cijepili jer su imali Covid-19 te da će postotak cijepljenih do 1. listopada, kada se očekuje uvođenje Covid-potvrda, biti i veći.

Ako bude potrebno, istaknuo je, reorganizacijom posla Bolnica će napraviti sve kako bi se pacijenti osjećali sigurno i dobili kvalitetnu zdravstvenu skrb.

- Sredinom kolovoza uveli smo mogućnost provjere Covid-potvrde putem aplikacije CovidGO i tako ubrzali postupak ulaska u bolnicu te smanjili vrijeme čekanja. Osobe bez Covid-potvrde i dalje ostvaruju zdravstvenu zaštitu kao i do sada, uz prethodni dolazak na trijažno mjesto – objasnio je Poljak.

Stav Hrvatske liječničke komore iznio nam je dr. Goran Benko, predsjednik županijskog povjerenstva HLK.

- HLK smatra opravdanim uvođenje obveznog cijepljenja svih djelatnika u hrvatskom zdravstvu. Ne radi se o presedanu, jer u Hrvatskoj već postoji obvezno cijepljenje u zdravstvu za hepatitis B. Odluke o obveznom cijepljenju donijeli su već npr. Italija, Grčka, Mađarska i Francuska. Na razini Hrvatske, liječnici su protiv Covida-19 cijepljeni u visokom postotku od 85%, a uskoro će se cijepiti i oni liječnici koji su na proljeće preboljeli Covid-19. Međutim, ostali zdravstveni djelatnici, kao i nezdravstveni zaposlenici u zdravstvu imaju niže razine cijepljenosti. Odgovornost za zdravlje i sigurnost pacijenata imperativ je za sve djelatnike u zdravstvu i HLK smatra da se svi zaposleni u zdravstvu, koji nemaju medicinsku kontraindikaciju, trebaju cijepiti. Odluku Stožera o obveznim Covid-potvrdama u zdravstvu vidimo kao korak u tom smjeru – pojasnio je, dodavši da HLK opravdanim smatra i provjere Covid-potvrda u sustavu socijalne skrbi, tj. domovima za starije i nemoćne.

- Ovisno o kretanju ključnih epidemioloških parametara, o istom treba razmišljati i u obrazovnom sustavu te ostalim javnim i državnim službama u kojima se ostvaruju povećani kontakti – poručuju iz HLK.

Koliko cijepljenih medicinskih sestara je u drugim ustanovama, kolika je procijepljenost u Zavodu za javno zdravstvo, je li početak nastave utjecao na porast korona-brojki te koliko je necijepljenih među pacijentima u OB Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...