ISTRAŽILI SMO Postoji li bojazan od gašenja odjela u bolnicama (VŽ i ČK) zbog odlazaka liječnika

| 20.11.2017. u 13:47h | Objavljeno u Aktualno

Uz nedostatak financijskih sredstva, glavni problem hrvatskog javnog zdravstva postaje odlazak liječnika u inozemstvo. Prema podacima Hrvatske liječničke komore, od ulaska Hrvatske u EU, gotovo 1.300 liječnika zatražilo je dokumentaciju za odlazak, a više od 500 liječnika je i otišlo.

S obzirom na alarmantne brojke, provjerili smo kakvo je stanje u Općoj bolnici Varaždin te Županijskoj bolnici Čakovec.

Iz ŽB Čakovec je u posljednjih godinu dana otišlo 11 liječnika, dok je OBV istodobno ostala bez oko 20 liječnika. Iz ŽB Čakovec, njih pet otišlo je u inozemstvo, i to svi u Austriju, dok OBV nema službene podatke o tome kamo su otišli liječnici. Obrazlažu to činjenicom da ne postoji obaveza liječ- nika, da nakon što odu, obavijeste prijašnjeg poslodavca.

- Jedini službeni podatak s kojim raspolažemo je da su četiri liječnika otišla u starosnu mirovinu od kojih je jedan nastavio raditi na pola radnog vremena - navode u OB Varaždin.

S obzirom na odlazak liječnika, iz bolnica poručuju da rade sve kako bi nadomjestili kadrove. Tako su nam u OBV kazali da je u posljednjih godinu dana specijalizaciju završilo sedam liječnika, koji su ostali raditi kao liječnici specijalisti te su i na natječaju izabrana dva liječnika specijalista. U istom su razdoblju u sustav ŽB Čakovec ušla dva specijalista i 15 specijalizanata.

Međutim, uprkos trudu koji ulažu, vidljivo je da je broj liječnika koji su otišli ipak veći od broja kadrova koju su ušli u bolnice. Stoga smo ravnatelje bolnica pitali što to znači za pacijente...

Što kažu ravnatelj OBV dr. Nenad Kudelić i ŽB Čakovec dr. Robert Grudić čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u