Ister: Javna nabava za pročistač do ožujka, za sad nema poskupljenja vodnih usluga Foto: Krešimir Đurić

Ister: Javna nabava za pročistač do ožujka, za sad nema poskupljenja vodnih usluga

| 2.1.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Iza varaždinske komunalne tvrtke Varkom je izazovna godina, prije svega što se tiče projekta Aglomeracije Varaždin, točnije rekonstrukcije i dogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) na Motičnjaku.

Naime, naime, u srpnju su na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićeni bivši direktor Varkoma Željko Bunić, predsjednik Uprave GK Grupe (izvođača radova na UPOV-u) Robert Gotić i projektant Stjepan Ptiček, bivši direktor Coninga.

S direktorom Varkoma Brunom Isterom razgovarali smo o posljedicama tih uhićenja, aktualnoj situaciji i planovima za 2023. godinu.

Kako su se uhićenja odrazila na projekt Aglomeracije?

- Da, bila je to godina puna izazova na svim razinama, no ipak najviše nas je iznenadilo pokretanje istražnih radnji te uhićenje trojice osumnjičenih, među kojima je i bivši predsjednik uprave Varkoma. Takav razvoj događaja izazvao je niz negativnih posljedica na poslovanje društva. Najveći šok izazvala je odluka o obustavi plaćanja na pravcima aglomeracije od A1 do A4, a na kojima su radovi bili u punom zamahu. U tom trenutku stvari su izgledale loše, prijetila je obustava radova, koja bi izazvala propast cjelokupnog projekta. Da Varkom nije imao vlastitih sredstava, tko zna kako bi to završilo. Ipak, nakon tri mjeseca vraćena su nam sredstva i projekt je nastavljen bez većih posljedica. Danas se možemo pohvaliti da su preostali tek radovi na sanaciji prometnica te na puštanju u pogon precrpnih stanica. Važno je reći da smo dosad uspjeli ishoditi 7 od 18 uporabnih dozvola. Dovršetak svih radova na započetim pravcima očekuje se u 2023. godini. Moramo pohvaliti i strpljivost i razumijevanje izvođača koji zbog povećanja cijena materijala, energenata i usluga trpe gubitak. U pripremi je korekcija cijena temeljem odluke Vlade, no to je proces koji traje. U ovoj godini nadamo se rješenju i tog problema.

Što će biti s UPOV-om? Prijeti li opasnost od tužbe zbog raskida ugovora s GK Grupom? U kojoj je fazi raspisivanje novog natječaja?

- Raskidanje ugovora s izvođačem bilo je preduvjet za raspisivanje novog natječaja i on je raskinut jednostrano od strane Varkoma. Očekivano, izvođač GK Grupa osporava argumentaciju koja se temelji na priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja, te iznosi svoju stranu priče i svoje potraživanje. Varkom je pak zadržao jamčevinu za dobro izvršenje posla i kako god započeta istraga završi, smatram da tu nema puno prostora za dugogodišnje parničenje o kakvom se špekulira u javnosti. Novi natječajni postupak je započeo praktički s danom raskida i trenutno je na prethodnoj kontroli u posredničkom tijelu. Čitav postupak javne nabave trebao bi biti dovršen do ožujka. Nadamo se samo da će se javiti izvođač koji ima potrebne sposobnosti i da ćemo konačno započeti tu dugo očekivanu rekonstrukciju i dogradnju uređaja.

Kolika je opasnost od penalizacije? Prijeti li opasnost od vraćanja cjelokupnog iznosa za sve faze Aglomeracije, ili samo za dio koji se odnosi na UPOV?

- Penalizacija u načelu postoji kao mogućnost s dvije osnove. Prva je osnova kada se ustanovi nepravilnost u postupku javne nabave, a druga ukoliko se ne ispune odredbe ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Kod uređaja postoji sumnja u koruptivne radnje, no budući da radovi nisu započeli, nije počelo ni plaćanje pa se nema se niti što penalizirati. Ostatak aglomeracije, dakle mreža, nije obuhvaćen istragom, tako da ni tu nema bojazni od penalizacije. Ipak, mogućnost penalizacije postoji s osnova neispunjenja obaveza preuzetih ugovorom o dodjeli sredstava. Naše obaveze su izgraditi sve pravce na mreži, te napraviti rekonstrukciju i dogradnju uređaja zaključno sa svim uporabnim dozvolama. Nema sumnje, mreža je takoreći dovršena, no za uređaj još nemamo ni izvođača i trenutno vezano na penalizaciju postoji jedino taj rizik.

O drugim projektima Varkoma i planovima za 2023. godinu, o čemu ovisi hoće li biti poskupljenja vodnih usluga, o problemu naplate, odnosno dugova (često poznatih i dobrostojećih) fizičkih i pravnih osoba, kao i o Uredbi o uslužnim područjima i zastoju Aglomeracije Lepoglava, te što direktor Varkoma kaže o rješavanju problema bala u Brezju, pročitajte u novom broju Varaždinskih viijesti...