Ister: "Građani Ivanca će i dalje piti istu vodu, a Batiniću će u proračunu ostati pola milijuna kuna" Foto: VV arhiva

Ister: "Građani Ivanca će i dalje piti istu vodu, a Batiniću će u proračunu ostati pola milijuna kuna"

| 8.1.2022. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

Direktor Varkoma Bruno Ister osvrnuo se navode ivanečkog gradonačelnika Milorada Batinića nakon nove Uredbe o uslužnim područjima, koju je Vlada RH donijela na sjednici 30. prosinca, a kojom je određeno da u svim gradovima i općinama u Varaždinskoj županiji vodoopskrbu obavlja varaždinski Varkom.

>> Ivanečki vodovodi i izvori vode pod Varkom, gase se Ivkom-vode; Batinić najavio referendum

- Dana 31.12. objavljena je Uredba o uslužnim područjima kojom je Vlada RH konačno odlučila riješiti problem koji postoji od početka vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području naše županije. Naime, dosadašnjom uredbom iz 2014. godine, područje Ivanca i dijelova okolnih općina dobilo je presedan po kojem je uslužnim područjem proglašeno područje ispod minimalnih tehničkih uvjeta definiranih u Zakonu o vodnim uslugama. Ovom Uredbom je predviđeno pripajanje infrastrukture dosadašnjeg uslužnog područja Ivanec uslužnom području kojim upravlja Varkom d.d. Varaždin - pojasnio je za početak Bruno Ister.

- Teško je shvatiti zabrinute istupe koji dolaze iz grada Ivanca, budući da neće biti nikakve promjene što se tiče kvalitete vode koju piju građani Ivanca, oni će i dalje piti vodu koju piju i sad. Naime na području Varkoma postoje tri vodocrpilišta, više nego dovoljnog kapaciteta za svoj konzum, pa čak i za prodaju u susjedna uslužna područja. Ne postoji nijedan, ali baš nijedan razlog da se vrši transport vode iz Ivanečkog područje i obrnuto, jer niti bi to bilo financijski opravdano, niti je kvaliteta vode koja se crpi s dubina većim od 100 metara npr u vodocrpilištu Vinokošćak, išta slabija od ivanečkih i lepoglavskih površinskih kaptaža, dapače. Interes Varkoma nije i ne može biti integracija višegodišnjeg gubitaša Ivkom-vode d.o.o. Ivanec u svoj sređeni sustav, poznat kao vodeće društvo na državnoj razini - rekao nam je Ister.

- Postoji, istina, obaveza sređivanja dijela lepoglavskog konzuma, u kojem još postoje lokalni vodovodi, a koji predviđa izgradnju sustava odvodnje Aglomeracije Lepoglava. O dobrobiti aglomeracije ne treba puno govoriti, zahvaljujući Aglomeraciji Varaždin koja će biti dovršena u ovoj godini, danas građani znaju koliko je to važan projekt u smislu zaštite naših voda i okoliša u cjelini. Postoji dakle zakonska obaveza objediniti vodoopskrbu i odvodnju na tom području i to je naš jedini interes, zapravo više obaveza nego interes. Ipak, svjesni važnosti primjene Uredbe, spremni smo svesrdno prihvatiti pripajanje tvrtke Ivkom-vode u svoj sustav, na dobrobit vodoopskrbe i odvodnje u RH - dodao je direktor Varkoma.

- Građani Ivanca i okolnih općina ne trebaju biti zabrinuti jer voda koju piju ostaje i dalje samo njihova, a unutar sustava Varkoma, u razvoju ivanečke vodoopskrbe glavnu riječ voditi će i dalje njihovi stručnjaci. Gradonačelniku gosp. Batiniću pak poručujemo, da nema razloga za brigu, jer će mu za početak ostati u proračunu više pola milijuna kuna, koliko bi minimalno trebao iznositi gubitak Ivkoma u narednoj godini, u kojoj nas između ostalog čeka i značajno poskupljenje materijala, električne energije, te ostalih energenata - poručio je Bruno Ister.