Ister: "Građani Ivanca će i dalje piti istu vodu, a Batiniću će u proračunu ostati pola milijuna kuna" Foto: VV arhiva

Ister: "Građani Ivanca će i dalje piti istu vodu, a Batiniću će u proračunu ostati pola milijuna kuna"

| 8.1.2022. u 13:27h | Objavljeno u Aktualno

Direktor Varkoma Bruno Ister osvrnuo se navode ivanečkog gradonačelnika Milorada Batinića nakon nove Uredbe o uslužnim područjima, koju je Vlada RH donijela na sjednici 30. prosinca, a kojom je određeno da u svim gradovima i općinama u Varaždinskoj županiji vodoopskrbu obavlja varaždinski Varkom.

>> Ivanečki vodovodi i izvori vode pod Varkom, gase se Ivkom-vode; Batinić najavio referendum

- Dana 31.12. objavljena je Uredba o uslužnim područjima kojom je Vlada RH konačno odlučila riješiti problem koji postoji od početka vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području naše županije. Naime, dosadašnjom uredbom iz 2014. godine, područje Ivanca i dijelova okolnih općina dobilo je presedan po kojem je uslužnim područjem proglašeno područje ispod minimalnih tehničkih uvjeta definiranih u Zakonu o vodnim uslugama. Ovom Uredbom je predviđeno pripajanje infrastrukture dosadašnjeg uslužnog područja Ivanec uslužnom području kojim upravlja Varkom d.d. Varaždin - pojasnio je za početak Bruno Ister.

- Teško je shvatiti zabrinute istupe koji dolaze iz grada Ivanca, budući da neće biti nikakve promjene što se tiče kvalitete vode koju piju građani Ivanca, oni će i dalje piti vodu koju piju i sad. Naime na području Varkoma postoje tri vodocrpilišta, više nego dovoljnog kapaciteta za svoj konzum, pa čak i za prodaju u susjedna uslužna područja. Ne postoji nijedan, ali baš nijedan razlog da se vrši transport vode iz Ivanečkog područje i obrnuto, jer niti bi to bilo financijski opravdano, niti je kvaliteta vode koja se crpi s dubina većim od 100 metara npr u vodocrpilištu Vinokošćak, išta slabija od ivanečkih i lepoglavskih površinskih kaptaža, dapače. Interes Varkoma nije i ne može biti integracija višegodišnjeg gubitaša Ivkom-vode d.o.o. Ivanec u svoj sređeni sustav, poznat kao vodeće društvo na državnoj razini - rekao nam je Ister.

- Postoji, istina, obaveza sređivanja dijela lepoglavskog konzuma, u kojem još postoje lokalni vodovodi, a koji predviđa izgradnju sustava odvodnje Aglomeracije Lepoglava. O dobrobiti aglomeracije ne treba puno govoriti, zahvaljujući Aglomeraciji Varaždin koja će biti dovršena u ovoj godini, danas građani znaju koliko je to važan projekt u smislu zaštite naših voda i okoliša u cjelini. Postoji dakle zakonska obaveza objediniti vodoopskrbu i odvodnju na tom području i to je naš jedini interes, zapravo više obaveza nego interes. Ipak, svjesni važnosti primjene Uredbe, spremni smo svesrdno prihvatiti pripajanje tvrtke Ivkom-vode u svoj sustav, na dobrobit vodoopskrbe i odvodnje u RH - dodao je direktor Varkoma.

- Građani Ivanca i okolnih općina ne trebaju biti zabrinuti jer voda koju piju ostaje i dalje samo njihova, a unutar sustava Varkoma, u razvoju ivanečke vodoopskrbe glavnu riječ voditi će i dalje njihovi stručnjaci. Gradonačelniku gosp. Batiniću pak poručujemo, da nema razloga za brigu, jer će mu za početak ostati u proračunu više pola milijuna kuna, koliko bi minimalno trebao iznositi gubitak Ivkoma u narednoj godini, u kojoj nas između ostalog čeka i značajno poskupljenje materijala, električne energije, te ostalih energenata - poručio je Bruno Ister.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci