ISPRAVAK "Cilj sklapanja integralne nagodbe nije olakšavanje položaja D. Patafte i I. Čehoka"

vv | 2.9.2020. u 14:41h | Objavljeno u Aktualno

Odvjetnik Nikola Drobec, punomoćnik trgovačkog društva T&H Invest d.o.o. iz Varaždina, zatražio je ispravak objavljenih informacija.

- Naime, u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti, broj 3944, od 4. kolovoza 2020., na stranicama 4-5, objavljen je tekst Maje Grbić Alimanović pod naslovom "VBS: Grad se odriče čak i kamata na avans, koji su isplatili Patafti!", u kojem je iznesen niz netočnih informacija na štetu moje stranke. Veći dio navedenog članka objavljen je i na Vašem internetskom portalu "Varaždinske vijesti" (www.varazdinske-vijesti.hr), i to dana 3. kolovoza 2020. Stoga ovim putem temeljem odredbe članka 40. Zakona o medijima zahtijevamo objavu ispravka objavljenih informacija, i to u slijedećem broju vašeg tiskanog izdanja na jednako vrijednom mjestu, kao i putem Vašeg internetskog portala - navodi se u zahtjevu za objavom ispravka, sljedećeg sadržaja:

"U tekstu Maje Grbić Alimanović pod naslovom "VBS: Grad se odriče čak i kamata na avans, koji su isplatili Patafti!", objavljenom 4. kolovoza 2020., novinarka u tekstu koji potpisuje prenosi navode iz objave Udruge „Varaždin bez smeća" pod naslovnom "Tri cilja integralne nagodbe (pljačke)", a koja objava, a time i sporni tekst Maje Grbić Alimanović, obiluje neistinitim i netočnim informacijama, kojima se nanosi šteta trgovačkom društvu T&H Invest d.o.o.

Netočno je da bi cilj sklapanja integralne nagodbe bio da se pod krinkom hrabrog i odlučnog rješavanja svih nagomilanih pravnih, financijskih i "baliranih" problema, Davoru Patafti bez ikakvog pravnog utemeljenja iz gradskog proračuna isplati 22,5 milijuna kuna. Isto tako, netočna je informacija da se nagodbom trgovačkom društvu T&H Invest d.o.o. priznaju potraživanja od oko 59 milijuna kuna za kupnju zemljišta u ulici Vilka Novaka na temelju ugovora zbog kojeg su Ivan Čehok i Davor Patafta prvostupanjski osuđeni na zatvorske kazne, te da na taj način Grad Varaždin konzumira "kriminalni" ugovor o kupnji zemljišta, koje je kaznenim djelom preplaćeno. Netočna je informacija da će Grad Varaždin izdati zadužnicu od 22,5 milijuna kuna kako bi Patafta od Grada bez rizika mogao naplatiti nepostojeće potraživanje. Netočno je i kako se Grad odriče kamata na avans od 9,1 milijuna kuna za zbrinjavanje bala. Netočno je i kako je cilj nagodbe da se istom olakša položaj Ivana Čehoka i Davora Patafte u kaznenom postupku za djela povezana s predmetima integralne nagodbe.

Naime, Gradsko vijeće Grada Varaždina je na sjednici održanoj 17. srpnja 2020. dalo suglasnost za sklapanje integralne nagodbe, stranka koje će biti i trgovačko društvo T&H Invest d.o.o. Predmetnom integralnom nagodbom trebaju se okončati dugogodišnji brojni sudski postupci. U objavi udruge VBS, a koja je prenesena u "Varaždinskim vijestima", insinuira se kako postoje skriveni motivi za sklapanje iste, a što je potpuno neistinito. Prije svega, Davor Patafta, kao bivši član Uprave trgovačkog društva T7 VIS d.o.o. (sada T&H Invest d.o.o.) uopće nije stranka nagodbe, niti isti na bilo koji način sudjeluje u njenom sklapanju. Također, sklapanjem iste njemu se iz Gradskog proračuna neće isplaćivati nikakav novac. Nacrtom integralne nagodbe predviđeno je da Grad Varaždin isplati našem trgovačkom društvu ukupan iznos od 22,5 milijuna kuna, i to za kupnju zemljišta uz ulicu Vilka Novaka, a kako je to ugovoreno 2011. Budući da Grad Varaždin od 2011. nije isplatio kupoprodajnu cijenu po navedenom ugovoru, to je do danas dug s kamatama narastao na nešto manje od 58 milijuna kuna. Naše je društvo, u cilju postizana mirnog rješenja sporova, spremno odreći se znatnog dijela potraživanja koja mu pripadaju prema navedenom ugovoru. Takvo odricanje dijela potraživanja ide isključivo na korist Gradu Varaždinu.

U objavi udruge VBS, koja je prenesena u "Varaždinskim vijestima", neistinito se navodi kako su Davor Patafta i Ivan Čehok nepravomoćno osuđeni zbog sklapanja ugovora za kupnju zemljišta uz ulicu Vilka Novaka i da se stoga radi o "kriminalnom“ ugovoru. Naime, prvostupanjskom presudom Ivan Čehok i Davor Patafta, kao bivši član uprave našeg trgovačkog društva, nisu proglašeni krivima u odnosu na ugovor koji se odnosi na kupnju zemljišta uz ulicu Vilka Novaka jer sud nije našao da su počinili kazneno djelo. Za tu inkriminaciju isti bi bili oslobođeni od optužbe da je ista bila formalnopravno navedena u zasebnoj točki optužnice.

Isto tako, udruga VBS u svojoj objavi nastoji dezinformirati javnost, u čemu su "Varaždinske vijesti“ dale svoj doprinos, nekritički prenoseći njihovu objavu, i u odnosu na činjenicu da je navodno predmetno zemljište uz ulicu Vilka Novaka preplaćeno. U kaznenom postupku se optuženicima niti ne stavlja na teret da je zemljište preplaćeno. A da je istina upravo suprotna svjedoči činjenica da je prije sklapanja kupoprodajnog ugovora iz veljače 2011. predmetno zemljište procijenjeno na zahtjev kupaca (Grada Varaždina i Javne ustanove Gradski stanovi) od strane sudskog vještaka. Procijenjena vrijednost po sudskom vještaku bila je veća od ugovorene kupoprodajne cijene. Isto tako, važno je istaknuti da navedena procjena sudskog vještaka nikada nije dovedena u pitanje, niti je ista predmet optužbe u kaznenom postupku.

Dakle, ne može se govoriti o nepostojećem potraživanju društva T&H Invest d.o.o. po osnovi tog ugovora. Štoviše, Trgovački sud u Varaždinu je pravomoćno presudio da je istovjetan ugovor o kupnji zemljišta na istoj lokaciji u ulici Vilka Novaka, a koji je sklopljen istovremeno s ugovorom između Grada Varaždina, Javne ustanove Gradski stanovi i društva T7 Vis d.o.o. (sada T&H Invest d.o.o.), koji ugovor je sklopljen s društvom Ekos Holding d.o.o. pravno valjan i obvezao je Grad Varaždin i Javnu ustanovu Gradski stanovi na plaćanje kupoprodajne cijene iz ugovora, zajedno s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Stoga, je zaista krajnje tendenciozno nastojati prikazati kako bi se prema nagodbi našem društvu trebala platiti nepostojeće tražbina. Pritom naše društvo ne snosi niti najmanji dio odgovornosti što je dug po osnovi kamata, zbog neplaćanja ugovorene cijene do danas višestruko narastao. Međutim, naše društvo je i u tom dijelu pokazalo društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj djeluje, odričući se znatnog dijela svog zakonitog potraživanja.

U odnosu na navode koji se u tekstu ističu kao drugi cilj nagodbe, a odnose se na Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje valja istaknuti kako je Grad Varaždin taj koji je u parničnom postupku tužbom zahtijevao utvrđenje ništetnosti tog ugovora. Predmetni ugovor nije poništen niti utvrđen ništavnim pa je netočno i kako Dodatkom II ponovno dobiva snagu, jer je on i nadalje na snazi. Disponiranje tužbom u tom parničnom postupku na način kako je predviđeno integralnom nagodbom legalno je i legitimno pravo Grada Varaždina, a tvrdnja kako ugovor dobiva pravnu snagu kroz Dodatak II ugovoru i nazivanje istog pravnom besmislicom je netočno, jer se zapravo izokreću činjenice. Činjenica je da predmetni ugovor nije utvrđen ništavim od strane suda. Grad se ne odriče kamata na isplaćeni avans, jer isti ugovor namjerava konzumirati, pa sukladno tome ne može niti potraživati kamate.
Povrat avansa od strane društva T&H Invest d.o.o. isključivo je usmjeren na umanjenje konačnog iznosa, koji po nagodbi Grad Varaždin treba isplatiti za kupnju zemljišta u ulici Vilka Novaka, a imajući u vidu da je Grad Varaždin sa društvom CE-ZA-R d.o.o., koje će biti izvršitelj usluge obrade baliranog komunalnog otpada, dogovorio uvjete i rokove plaćanja za tu uslugu.

Konačno, sasvim je netočno da je cilj sklapanja integralne nagodbe olakšavanje položaja Davora Patafte i Ivana Čehoka kao okrivljenika u kaznenom postupku. Naime, prije svega valja istaknuti kako je kazneni postupak pred prvostupanjskim sudom dovršen i taj je sud već prilikom odmjeravanja kazne odlučio o postojanju olakotnih okolnosti. Promatrati rješavanje imovinskih sporova, koji traju gotovo 10 godina, uz gomilanje troškova, kao stvaranje novih olakotnih okolnosti potpuno je promašeno i tendenciozno, a očito je kako nije motivirano interesima Grada Varaždina, već nekim drugim motivima o kojima se može samo nagađati. S druge strane, naše društvo je u sklapanju predmetne integralne nagodbe vođeno prije svega interesom da se razriješe sporni odnosi i na taj način omogući svim stranama da takvi neriješeni sporovi više ne opterećuju međusobne odnose."