Isplaćena polovica plaće u Varteksu, ostatak se očekuje narednih dana

VV | 13.9.2021. u 09:04h | Objavljeno u Aktualno

Varteks je u petak isplatio polovicu plaće, budući da se dan ranije uspjelo osigurati sredstva za to, a o čemu su istog dana obaviješteni i zaposlenici.

Radna mjesta ostala, unatoč svemu

- Istina je da je plaća kasnila zbog problema likvidnošću, koji imamo već preko dvije godine i o čemu otvoreno i redovito komuniciramo s radnicima, ali i cijelom javnošću putem redovnih izvješća. Tijekom cijele pandemije, unatoč otkazima inozemnih narudžbi i poslova, kao i padu domaće prodaje, ulagali smo maksimalne napore da bismo sačuvali radna mjesta, iako nekoliko stotina radnika skoro kontinuirano nije imao posla, i redovito smo isplaćivali plaće u čemu smo uspijevali sve do sada i na to smo ponosni. I dalje činimo sve kako bismo očuvali radna mjesta posebno jer je opseg proizvodnje izrazito smanjen i trenutno je ispod razine troškova za održavanje neaktivnih proizvodnji o čemu se mora voditi računa u periodu dok se ne zaključi prodaja nekretnina i realizira financijska transakcija - veli mr. sc. Tomislav Babić, predsjednik uprave Varteksa.

Svi radnici, koji sada praktički neće imati posla zbog narudžbi koje su na čekanju, koristit će godišnji odmor.

- Na taj način čuvamo plaću i radno mjesto. Kompanija nije u blokadi i ulažemo maksimalne napore kako bismo prevladali i ovaj izazov s kojim smo suočeni kao i sve prethodne, a koji su rezultat višegodišnjeg lošeg upravljanja i velike zaduženosti kompanije. Dugoročna perspektiva Varteksa nije dovedena u pitanje, ali za njezinu realizaciju, kao i prevladavanje problema likvidnosti, nužna je prodaja dijela neaktivnih nekretnina na čemu intenzivno radimo i na korak smo do zaključenja prvog kupoprodajnog ugovora - veli Babić, naglašavajući da su ponosni što su u ovoj krizi sačuvali radna mjesta, dok su istovremeno zatvorene mnoge kompanije u našoj branši.

Ojačana tržišna pozicija

Varteks je u posljednje tri godine, kako napominje, ponovno ojačao svoju tržišnu poziciju te ima jasan plan rasta i daljnjeg razvoja poslovanja.

- Ispravnost naše poslovne strategije potvrđuje kontinuirani rast prodaje našeg vlastitog branda. No, za dugoročnu održivost našeg poslovanja potrebno je financijski stabilizirati kompaniju i riješiti problem otplate ranije ugovorenih kredita. Od 2018. godine, kada kompanija dobiva novu vlasničku strukturu, intenzivno se radi na revitalizaciji poslovanja Varteksa koji je visokozadužen i koji je napravio skoro milijardu kuna gubitka u 15 godina - ponovno ukazuje Babić, napominjući da transparentno i redovito komuniciramo s radnicima o svim aktivnostima koje poduzimaju kako bi, s jedne strane, prevladali aktualne i goruće probleme, a s druge stvorili temelje za dugoročno uspješno poslovanje.

Zajednički je cilj poslovodstva i zaposlenika, kako posebno naglašava, očuvanje radnih mjesta i stabilizacija poslovanja.

- Prodaja neaktivnih nekretnina izlaz je iz ove teške situacije i kada se ona realizira, moći ćemo nastaviti održivo i stabilno poslovati te se posvetiti daljnjem razvoju. Očekujemo da će vrlo skoro, u narednim danima, doći do sklapanja prvog ugovora o prodaji, što bi u najkraćem roku omogućilo isplatu drugog dijela plaće radnicima i podmirenje kreditnih obveza - ukazuje Babić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci