Isplaćena polovica plaće u Varteksu, ostatak se očekuje narednih dana

VV | 13.9.2021. u 09:04h | Objavljeno u Aktualno

Varteks je u petak isplatio polovicu plaće, budući da se dan ranije uspjelo osigurati sredstva za to, a o čemu su istog dana obaviješteni i zaposlenici.

Radna mjesta ostala, unatoč svemu

- Istina je da je plaća kasnila zbog problema likvidnošću, koji imamo već preko dvije godine i o čemu otvoreno i redovito komuniciramo s radnicima, ali i cijelom javnošću putem redovnih izvješća. Tijekom cijele pandemije, unatoč otkazima inozemnih narudžbi i poslova, kao i padu domaće prodaje, ulagali smo maksimalne napore da bismo sačuvali radna mjesta, iako nekoliko stotina radnika skoro kontinuirano nije imao posla, i redovito smo isplaćivali plaće u čemu smo uspijevali sve do sada i na to smo ponosni. I dalje činimo sve kako bismo očuvali radna mjesta posebno jer je opseg proizvodnje izrazito smanjen i trenutno je ispod razine troškova za održavanje neaktivnih proizvodnji o čemu se mora voditi računa u periodu dok se ne zaključi prodaja nekretnina i realizira financijska transakcija - veli mr. sc. Tomislav Babić, predsjednik uprave Varteksa.

Svi radnici, koji sada praktički neće imati posla zbog narudžbi koje su na čekanju, koristit će godišnji odmor.

- Na taj način čuvamo plaću i radno mjesto. Kompanija nije u blokadi i ulažemo maksimalne napore kako bismo prevladali i ovaj izazov s kojim smo suočeni kao i sve prethodne, a koji su rezultat višegodišnjeg lošeg upravljanja i velike zaduženosti kompanije. Dugoročna perspektiva Varteksa nije dovedena u pitanje, ali za njezinu realizaciju, kao i prevladavanje problema likvidnosti, nužna je prodaja dijela neaktivnih nekretnina na čemu intenzivno radimo i na korak smo do zaključenja prvog kupoprodajnog ugovora - veli Babić, naglašavajući da su ponosni što su u ovoj krizi sačuvali radna mjesta, dok su istovremeno zatvorene mnoge kompanije u našoj branši.

Ojačana tržišna pozicija

Varteks je u posljednje tri godine, kako napominje, ponovno ojačao svoju tržišnu poziciju te ima jasan plan rasta i daljnjeg razvoja poslovanja.

- Ispravnost naše poslovne strategije potvrđuje kontinuirani rast prodaje našeg vlastitog branda. No, za dugoročnu održivost našeg poslovanja potrebno je financijski stabilizirati kompaniju i riješiti problem otplate ranije ugovorenih kredita. Od 2018. godine, kada kompanija dobiva novu vlasničku strukturu, intenzivno se radi na revitalizaciji poslovanja Varteksa koji je visokozadužen i koji je napravio skoro milijardu kuna gubitka u 15 godina - ponovno ukazuje Babić, napominjući da transparentno i redovito komuniciramo s radnicima o svim aktivnostima koje poduzimaju kako bi, s jedne strane, prevladali aktualne i goruće probleme, a s druge stvorili temelje za dugoročno uspješno poslovanje.

Zajednički je cilj poslovodstva i zaposlenika, kako posebno naglašava, očuvanje radnih mjesta i stabilizacija poslovanja.

- Prodaja neaktivnih nekretnina izlaz je iz ove teške situacije i kada se ona realizira, moći ćemo nastaviti održivo i stabilno poslovati te se posvetiti daljnjem razvoju. Očekujemo da će vrlo skoro, u narednim danima, doći do sklapanja prvog ugovora o prodaji, što bi u najkraćem roku omogućilo isplatu drugog dijela plaće radnicima i podmirenje kreditnih obveza - ukazuje Babić.