Njemački joj gazda ostao dužan, pa o svom trošku sve objavila u knjižici "Prodavačica šparoga"

Maja Grbić Alimanović | 18.9.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Umirovljenica iz Varaždina Marija Dvorščak u Njemačku je otišla kako bi zaradila za obnovu stare kuće. Kako cijeli život piše dnevnik, zapisivala je i dogodovštine sa svog rada u inozemstvu, ali i loša iskustva, poput gazde koji joj nije isplatio novce za dogovoren dodatni rad. Upravo ju je to negativno iskustvo potaknulo da napiše i izda knjižicu, i to o svom vlastitom trošku.

Zadnjih je godina Hrvatsku u potrazi za boljim životom u Njemačkoj, Austriji ili Irskoj napustilo na tisuće mladih ljudi i obitelji iz svih dijelova Hrvatske. Među njima ima i onih koji u bogatije zemlje zapadne Europe odlaze tek na sezonske poslove kako bi dodatno zaradili, a jedna od njih je i Varaždinka Marija Dvorščak. Zahvaljujući svojoj zavidnoj energiji, ali i dobrom poznavanju njemačkog jezika, na sezonski posao u Njemačkoj odlučila se u prilično poznim godinama. Prvi puta otišla je odraditi sezonu 2015. godine sa 64 godine. Tada je već osam godina bila u mirovini, a željela je obnoviti staru, roditeljsku kuću u Donjoj Voći i nije bilo druge, kaže, nego zaraditi novce u inozemstvu.

Iako je uvriježeno mišljenje da se u Njemačkoj cijeni trud i rad te da njemački poslodavci pošteno plaćaju svoje radnike, Marija Dvorščak imala je i nešto drugačija iskustva. Na kraju druge sezone, koju je dvije godine uzastopce odradila kod istog poslodavca, ostali su joj dužni 541 euro, tvrdi naša sugovornica...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...