ISKUSTVA POLJOPRIVREDNIKA Prioritet je kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane

| 30.3.2020. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koji je donio nacionalni Stožer civilne zaštite 23. ožujka dovodi se u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Ali poljoprivredna proizvodnja se mora, bez obzira na pojavu pandemije koronavirusa, odvijati te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane, odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Iz navedenih razloga od iznimne je važnosti omogućiti poljoprivrednicima pristup njihovim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju životinje, ukazuju na to poljoprivrednici koji su otkada je stupila na snagu gore navedena Odluka, Ministarstvu poljoprivredne uputili brojne upite.

Za sada sve prema planu, ali...

Jedan od većih poljoprivrednika iz Vidovca, Jurica Cafuk kaže da su taman krenuli u sadnju krumpira na otvorenom te su u jeku radovi na uzgoju presadnica zelja u plastenicima dok će prva sadnja presadnica zelja na otvorenom krenuti za mjesec dana.

- Za sada je situacija pod kontrolom što se tiče radova na otvorenom iako nas je malo zaustavio snijeg. Repromaterijal smo nabavili te smo ishodili propusnice za poljoprivredne površine koje imamo u drugim općinama. Najveći problem nam je za sada distribucija proizvoda koje imamo u skladištu i baš smo radili na pakiranju robe prije ove zabrane. Zbog odluke o zabrani kretanja poslovi oko pakiranja, za sada, su stali. Inače, surađujemo s trgovačkim lancima i nadamo se da će se situacija po pitanju korone čim prije privesti kraju – ističe Jurica Cafuk, dodajući da se hrana, bez obzira na zabranu kretanja, mora nastaviti proizvoditi. I proizvođač povrća iz Martijanca Saša Lenček, inače i predsjednik Zadruge Ludbreški kraj kaže da za sada proizvodnja ide više-manje svojim tijekom.

- Promjena je jedino što nema sastanaka već se sve dogovara telefonom ili mailom. Zbog zabrane nismo nabavili sjeme jer nije bilo distribucije pa će sadnja malo kasniti, ali za sada sve se odvija po planu. Što se tiče radova na polju, moramo se pridržavati uputa koje su propisane i koje vrijede za sve, od održavanja razmaka do higijene. Ovaj snijeg nam ionako nije dozvolio radove na otvorenom, a najavljuju i dalje loše vrijeme, tako da, dok se vremenski uvjeti poboljšaju možda i ova ugroza prođe. Sjetva ratarskih kultura kojima je sada vrijeme nije upitna, a što se povrtlarskih kultura tiče ionako ni jedna neće ići na otvoreno prije 15. svibnja. Trenutno se obavljaju poslovi u plastenicima, odnosno proizvodnja rasada te se nadamo da ova zabrana neće potrajati, onda bi moglo biti problema – ukazuje Lenček, dodajući da su pokrenuli i virtualnu tržnicu.

Nisu u Upisniku OPG-a
Izdavanje propusnica brojnim Stožerima na lokalnoj ili županijskoj razini donijelo je dosta problema. Mara Bogović, voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Varaždinske županije ističe da je najviše upita za izdavanje propusnica bilo od onih poljoprivrednih proizvođača koji nisu upisani u Upisnik OPG-a.

Kako se poljoprivrednici nose sa situacijom po pitanju epidemije i što kažu iz Ministarstva poljoprivrede čitajte opširnije u novom broju Varaždinskih vijesti...