IPAK SE KREĆE Varteks s dobiti u drugom kvartalu Foto: VV arhiva

IPAK SE KREĆE Varteks s dobiti u drugom kvartalu

| 6.8.2018. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

Varteks Grupa je, nakon dugo vremena, ostvarila dobit u poslovanju, i to ne prodajom imovine.

Naime, najveća hrvatska tekstilna i modna tvrtka imala je na kraju drugog tromjesečja dobit od 233 tisuće kuna, što nije puno, ali je veliki iskorak u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je ostvaren gubitak od gotovo četiri milijuna kuna. To je pozitivno utjecalo i na polugodišnji poslovni rezultat, tako da gubitak u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 5,7 milijuna kuna, dok je u prvom polugodištu prošle godine bio gotovo deset milijuna kuna.

Pozitivan rezultat poslovanja u drugom kvartalu posljedica je snažnog rasta poslovnih prihoda, koji su prešli 51,4 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju prošle godine iznosili 42,3 milijuna kuna. Najviše su rasli prihodi od prodaje, i to za gotovo osam milijuna kuna, a osjetno manje financijski prihodi i ostali poslovni prihodi.

Poslovni rezultat bio bi i bolji da nisu rasli i rashodi, koji su u drugom kvartalu iznosili 51,2 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju prošle godine bili 46,4 milijuna kuna. Međutim, i tu je napravljen iskorak, budući da su polugodišnji rashodi tek za 2,5 milijuna kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine kada su iznosili skoro 87 milijuna kuna.

U rashodovnoj strani vidljive su promjene u promjeni vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda, no veće promjene su u materijalnim troškovima i troškovima osoblja. Naime, materijalni troškovi porasli su za oko šest milijuna kuna, od čega najviše troškovi prodane robe i troškovi sirovine i materijala. Nasuprot tome, smanjeni su troškovi zaposlenika, kojih je 1.158, i to za 1,5 milijuna kuna.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti