IPAK SE KREĆE Nakon zastoja, u Varaždinu dogodine prvi stanovi iz POS-a i to s dizalicama topline

| 17.6.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin je bio vodeći po broju POS stanova, čiju su izgradnju zaustavili kazneni postupci i pad tržišta, ali to se sada mijenja.

Gradski stanovi, javna ustanova čiji je osnivač Grad Varaždin, raspisala je javni natječaj za izgradnju višestambene zgrade. Time se u Varaždinu nastavlja izgradnja stanova iz programa poticane stanogradnje, i to nakon višegodišnjeg prekida zbog niza kontroverzi i sudskih sporova oko POS stanogradnje zbog kojih je vođen i kazneni postupak protiv bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka i drugih okrivljenika.

Varaždin je bio vodeći po broju POS stanova, kojih ima više od 400 samo u Jalkovečkoj ulici. Tu je u prvoj fazi izgradnje izgrađeno sedam stambenih blokova (prizemlje i četiri kata) sa 174 stana i dva poslovna prostora, zatim su izgrađena četiri stambena bloka (prizemlje i četiri kata) s ukupno 160 stanova, dok je u trećoj fazi izgrađeno 107 stanova te 65 podzemnih garaža, a uređen je i okoliš s vanjskim parkirnim prostorom.

Međutim, to je jedna, ljepša strana varaždinskog POS-a, a postoji i druga zbog kontroverzi oko toga tko je (sve) dobio stanove i njihovu izgradnju. Naime, upravo u vezi dodijele poslova za ove zgrade vođen je jedan od kaznenih postupaka protiv Čehoka. USKOK je tvrdio da je posao projektiranja i izgradnje stanova dobila zajednica ponuditelja Coninga i Zagorje -Tehnobetona, iako su Meteor i Stanoing dali Gradu Varaždinu bolju ponudu za zemljište bivše vojarne, ali su je učinili nepovoljnijom tijekom odabira, a za uzvrat su dobili izvođenje završnih radova na zgradama i opremanje stanova plinskim bojlerima.

No, nakon godina suđenja, ta je optužba pala na sudu, baš kao i ona vezana za kupoprodaju zemljišta u Ulici Vilka Novaka, gdje je drugo veće POS naselje u Varaždinu. Iako je imao mogućnost da stanove gradi i na drugim lokacijama, Grad Varaždin je za POS baš tu kupio zemljište, i to od Ekos Holdinga i bivšeg VIS-a, odnosno T&H Investa za višemilijunske iznose.

Cijeli tekst, zajedno s informacijama o novom POS naselju iza Konzuma, možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...