IPAK BEZ NAPLATE Neće se naplaćivati parking ispred zgrade FOI 2 Foto: VV arhiva / ilustracija

IPAK BEZ NAPLATE Neće se naplaćivati parking ispred zgrade FOI 2

Varaždinske vijesti | 24.1.2021. u 18:02h | Objavljeno u Aktualno

- Ispred zgrade FOI 2 neće se naplaćivati parking! – izjavila je Uprava FOI-ja.

Naime, postavljanje tabli o naplati parkiranja na parkiralištu kod zgrade FOI 2 (zgrada bivše Glazbene škole, s prilazom iz Ulice Kralja Petra Krešimira IV), izazvalo je negodovanje građana, a gradonačelnik Ivan Čehok u petak je izjavio da Grad Varaždin nema ništa s time, s obzirom na to da je parkiralište u vlasništvu Fakulteta organizacije i informatike.

>> KREĆE NAPLATA Parkiralište kod FOI-ja 2 više nije besplatno

- Napominjemo da je FOI od trenutka stupanja u vlasništvo nad tim zemljištem, 2013. godine, otvorio parking za građane koji su ga koristili besplatno, a FOI je održavao parkiralište i snosio sve potrebne troškove. Međutim, problem upravljanja predmetnim parkiralištem postoji već dulje vrijeme, od parkiranja na zelenim površinama, preko održavanja i čišćenja voznih površina, do dugotrajnog ostavljanja različitih predmeta i vozila o čemu je redovito od strane Fakulteta bio obavještavan Komunalni odjel Grada Varaždina i Policijska uprava Varaždin - napomenuli su iz FOI-ja.

- Izgradnjom prometnice koja je bila dio prostornog rješenja utvrđenog prostorno-planskom dokumentacijom i građevinskim dozvolama na dijelu zemljišta koje je pripada FOI-ju taj je problem potenciran, a može se riješiti samo odgovarajućim upravljanjem i reguliranjem dijela parkirališta koje također pripada Fakultetu organizacije i informatike te je primarno namijenjeno za studente i djelatnike. Prilikom rješavanja svih navedenih problema održani su i sastanci s Gradom Varaždinom koji nam je dao do znanja da nema resurse za upravljanje parkiralištem - dodali su.

- Prvotna inicijativa je bila da FOI da na upravljanje parking ovlaštenom trgovačkom društvu kako bi ga održavao za potrebe zaposlenika i studenata FOI-ja za koje bi bio rezerviran veći broj parkirnih mjesta iz razloga što FOI svojim sredstvima više nije mogao održavati parkiralište. Ugovor je bio potpisan, ali bez naknade za FOI, s obzirom da smo obrazovna institucija i u našoj djelatnosti nije ostvarenje profita iz komercijalne djelatnosti poput naplate parkinga. S obzirom da smo visokoobrazovna institucija koja djeluje u Gradu Varaždinu, naša odluka besplatnog parkinga na FOI-jevom zemljištu je bila u skladu s doprinosom društvu te smo željeli otvoriti taj prostor kako bi ga mogli besplatno koristiti naše građanke i građani, kao i naše studentice i studenti - ističu iz FOI-ja.

- Ugovor s ovlaštenim trgovačkim društvom je u međuvremenu raskinut s obzirom na trenutačnu situaciju s parkingom u Gradu Varaždinu u kojem gotovo da nema besplatnih parkirnih mjesta za Varaždinke i Varaždince, ali i s obzirom na situaciju s COVID-om zbog koje našu nastavu u potpunosti izvodimo online i u virtualnom okruženju te ćemo u cijelom sljedećem semestru nastavu i dalje u potpunosti izvoditi online te studenti neće biti na Fakultetu fizički - pojasnili su.

- Međutim, ono što napominjemo je da će parking kroz određeno vrijeme u potpunosti biti namijenjen našim studentima i zaposlenicima s obzirom na radove na Vili Oršić, njeno stavljanje u funkciju kao i daljnji razvoj Fakulteta te inicijative Sveučilišnog Kampusa Varaždin – faze II - napomenuli su iz FOI-ja.