IPA FLOODS: Varaždin će u četvrtak branom od gotovo 3 km pokušati obraniti od vodenog vala

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.10.2017. u 16:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ukupno 526 ljudi, kako domaćih tako i stranih, sudjeluje u regionalnoj terenskoj vježbi IPA FLOODS VARAŽDIN 2017 na području Varaždinske županije. Naime, terenska vježba kojoj je pokrovitelj hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje započela je jučer, 9. listopada, a završit će u petak 13. listopada.

Radi se o projektu kojem je cilj uspostaviti višenacionalne module civilne zaštite koji su ustrojeni, opremljeni i osposobljeni za pružanje međunarodne pomoći.

Naime, Državna uprava za zaštitu i spašavnje već duži niz godina provodi razne projekte u okviru mehanizma civilne zaštite tako da je ovo samo jedna u nizu od aktivnosti koje rade sa brojnim partnerima.

- Drago nam je da možemo surađivati s najboljim službama civilne zaštite u Europi kao što su Italija, Njemačka, Švedska i Slovenija. Tako da kroz brojne projekte još od 2008. kada još Hrvatska ušla u projekt civilne zaštite, radimo jako intenzivno na podizanju spremnosti za pružanje međunarodne pomoći u velikim nesrećama i katastrofama – rekao je koordinator projekta Igor  Milić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji je danas na konferenciji za medije u hotelu Turist iznio osnovne naznake o vježbi i planove aktivnosti koja će se događati ovaj tjedan. Na konferenciji je prisustvovao i program manager IPA FLOODS projekta Antonio  Barbera iz Odjela civilne zaštite Talijanske Republike.

- Već smo održali dvije planske konferencije za vježbe na kojima smo definirali elemente vježbe te nam je posebno drago što se veliki dio operativnih snaga sustava civilne zaštite Varaždinske županije aktivno uključuje – rekao je Milić.

Dodao je da se mora spomenuti velika uloga Županije, gradova Varaždina i Ludbrega, općina Trnovec Bartolovečki te Velikog i Malog Bukovca koji su sudionici vježbe. Isto tako i operativne snage Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, grada Varaždina i Ludbrega, Vatrogasne zajednice općina, Hrvatske gorske službe spašavanja, Društva crvenog križa, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu, Kluba podvodnih aktivnosti “Drava” te ŠRD Ludbreg.

- Cijeli jedan dijapazon operativnih snaga će sudjelovati u vježbi te nam je cilj kroz ovaj projekt uvježbavati ih jer smo svjesni da su poplave naša realnost – rekao je Milić.

Dakle, scenarij vježbe bazira se na velikim poplavama koje su vezane uz rijeku Dravu, a uz naznaku obilnih oborina na rijekama Plitvica i Bednja te je scenarij vježbe realan. Inače, vježba je počela komunikacijskom vježbom. Dakle u međunarodnim operacijama država koja je pogođena poplavama i kada u jednom trenutku vidi da više nije sposobna sama se braniti traži međunarodnu pomoć te šalje zahtjev u Bruxelles. Tada sve države daju svoje ponude za pomoć i nakon toga kreće vježba.

Dodano je da dolaze timovi iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, Turske te Njemačke i Italije. Svi su ti timovi na putu prema Varaždinu te je dogovoren njihov prihvatni centar kod velikog parkirališta blizu Outleta Calzedonia. Za danas će im biti zadatak javiti se u operativni centar i onda kreće vježba.

Kako kaže Milić, bitna je međusobna koordinacija pa na tome radi velik broj ljudi. Tu je grupa od sedam stručnjaka koji imaju zadaću koordinaciju međunarodnih snaga i pružanje potpore stožeru civilne zaštite Varaždinske županije. Svi ti međunarodni timovi moraju negdje boraviti pa će baza operacije biti u DVD-u Biškupec. Tamo će se podignuti kamp gdje će strani timovi biti smješteni do petka.

-I to je dio vježbe jer kada timovi odlaze u strane mislije moraju biti samoodrživi da ne bi stvarali dodatni teret državi koja je opterećena nekom katastrofom. Stoga timovi koji dolaze trebaju sve sa sobom donijeti, a mi smo ima samo osigurali sanitarne kontejnere - ukazuje Milić, dodajući da su i na svakoj lokaciji vježbe i dežurne ekipe Zavoda za hitnu medicinu jer sigurnost je ipak prioritet.

Kako navode sugovornici, vježba nema za cilj "jurišanje" nego da se izvježbaju i upoznaju procedure koje su relevantne u katastrofalnim situacijama od komunikacije, koordinacije, planiranja, upravljanja informacijama, sigurnosti, logističke potpore te je cilj domaće snage povezati s međunarodnim.

Danas po dolasku timova oni će samo obaviti procjenu situacije na terenu. Konkretno obići će lokaciju Kućan Ludbreški i Trnovec Bartolovečki. Potom se vraćaju u bazu i spremaju svu opremu kako bi sutra, 11. listopada, bili operativni. U planu je čitav sutrašnji dan provesti na terenu. Tada će timovi biti raspoređeni na četiri lokacije: Trnovec Bartolovečki, Kućan Ludbreški te Mali i Veliki Bukovec te će raditi s domaćim snagama.

U četvrtak, kao zadnji dan vježbe, svi će se timovi staviti zajedno da se vidi kako funkcioniraju zajedno. Vježba će se događati na lokaciji varaždinskog jezera rijeke Drave uz sportsku dvoranu.

- Bit će zanimljivo vidjeti kako će se 2.800 metara aluminijskih brana, svaka visoka 90 cm postaviti uz korito rijeke Drave, a koja će braniti Varaždin od vodenog vala. Trebat će i rasteretiti pritisak vode pumpama kroz kanale te će ta cijela koordinacija na toj lokaciji biti glavni cilj toga dana – objasnio je Milić.

Vježba završava u četvrtak predvečer inicijalnom raščlamba te ceremonijom zatvaranja u kampu DVD-a Biškupec uz druženje, a samo događanje za Hrvatsku bit će završeno u petak kad će strani timovi napustiti zemlju.