INTERVJU Zašto na izborima biramo one koji iz ciklusa u ciklus lažu i varaju objašnjava Mirela Holy

| 3.4.2017. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

Dr. sc. Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, a sada predavačica na zagrebačkom veleučilištu Vern, sredinom ožujka javnosti je predstavila svoju knjigu “Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju” koja je podigla dosta prašine, osobito na političkoj sceni. Knjiga je izazvala pozornost jer prvi put u nas na zanimljiv i vrlo otvoren način govori o drugim stranama politike, odnosno političara, koje uglavnom ostaju u sjeni odluka, službenih prijemova, događanja i tome slično.

Odakle naslov “Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju”?

Cijela knjiga je ironična i zafrkantska pa je takav i naslov. U stvari, knjigu sličnog naslova (Vražica nosi Pradu, a božica Standard konfekciju) htjela sam napisati i prije no što je počela moja profesionalna politička karijera, još u vrijeme dok sam bila služ- benica u Ministarstvu za- štite okoliša. S obzirom na činjenicu da sam ministricu Marinu Matulović Dropulić dočekala na najvišoj službeničkoj poziciji u Ministarstvu, na poziciji šefice Kabineta ministra, a da me ona doslovce nije mogla vidjeti ni nacrtanu, imala sam jako puno inspiracije za pisanje svojevrsne politič- ke varijante takvog chick lit romana. No, umjesto pisanja knjige bacila sam se na pisanje doktorata i tom prilikom to krizno razdoblje u životu pretvorila u prednost tako što sam doktorirala, a Vra- žica je morala čekati drugo krizno razdoblje. “Vrag nosi Pradu” je poznati roman autorice Lauren Weisberger prema kojem je snimljen i istoimeni film. Prikazuje mračnu stranu modne industrije. “Vražica nosi Pradu, bogovi konfekciju” ironično se poigrava s naslovom Weisbergeričine knjige jer u knjizi prikazujem sve nijanse sivila hrvatske politike u kojoj politička božanstva ne nose politički haute couture, već dosadnu konfekciju osobnog interesa. Za razliku od onog što misle mnogi građani o politici, u knjizi nastojim pokazati da politika nije drugačija od ostatka društva. Upravo suprotno, kroz cijelu knjigu govorim da se politika ni po čemu ne razlikuje od drugih segmenata društva, da ona predstavlja prosjek i presjek društva i da se politika nikada neće promijeniti ukoliko se ukupno društvo ne promijeni, ukoliko građani ne steknu veće samopoštovanje i integritet i počnu tražiti drugačiju politiku. Tek kada se društvo, baza promijeni, onda će se promijeniti i političari – morat će jer ih građani više neće birati.

Što mislite o današnjoj političkoj sceni i aferama poput one s putnim nalozima?

- Mislim da narod ima vlast kakvu zaslužuje. Licemjerno je kada se oni koji su glasali za one koji danas upravljaju državom skandaliziraju zbog afera njihovih političkih izabranika. Na izborima je politička moć u rukama građana pa je na njima i odgovornost za vlast ako biraju one koji ih iz ciklusa u ciklus varaju, lažu i kradu. Slični uvijek biraju slič- ne i zbog toga je politika zorni prosjek i presjek društva.

Može li se reći da politika u Hrvatskoj nije u dodiru sa stvarnim zbivanjima i potrebama u gospodarstvu, školstvu, zdravstvu...?

- Laje li pas zbog sebe ili zbog sela? Može, naravno, ali političari koje narod bira, iako ih iz ciklusa u ciklus varaju, lažu i kradu samo rade ono za što ih je narod izabrao - rade u svom, a ne u javnom interesu. Nisam licemjerka da tepam narodu da je divan i krasan i da ne zaslužuje ovakve političare. Istina je, nažalost, drugačija. Narod ima političare koje je izabrao, a to znači da takve političare i zaslužuje. Svi su odgovorni za tužno stanje društva u kojem živimo. Nema tu nevinih.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u