INTERVJU Varaždinski biskup mons. Bože Radoš: "Ovo je vrijeme ispitivanja naših granica"

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.1.2021. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Strašne nepogode, kao što su potres i koronavirus, a koje nas prate već godinu dana potaknule su vjernike na razmišljanje. Brojni traže unutarnju snagu da se lakše prebrode izazovi, a u čemu veliku ulogu ima Crkva. Poučeni događajima koji su nas zatekli koristimo novu godinu kao novu priliku o čemu nam je više rekao varaždinski biskup mons. Bože Radoš s kojim smo porazgovarali o ovim aktualnim temama.

Iza nas je vrlo izazovna godina. Je li nam nova godina prilika za promjene? Što se od nas vjernika očekuje?
Svaki novi početak po sebi je jedna nova prilika. Početak nove građanske godine za čovjeka vjernika jest samo simbolički jedan novi početak, budući da promjena lista u kalendaru po sebi ništa ne govori. No, kao vjernici uvijek smo pozvani „hoditi u novosti života“ (Rim 6,4). Kada sveti Pavao ovo piše poziva na obraćenja koje je uvijek ono „novo“ u kršćanskome životu, umirati grijehu, a živjeti Kristu. Ako je nova godina nova prilika, onda je ona za vjernika uvijek prilika za novo obraćenje, osobno i društveno. U tom novom početku nismo sami, Bog u koga vjerujemo sišao je među nas i pruža nam ruku da i sada na početku, ali i kasnije na putu, bude naš suputnik u građenju dobra. Vjernici očekuju da se taj susret s Bogom koji je naš Stvoritelj i Otkupitelj dogodi u našoj duši, intimi, biću, našim obiteljima i zajednici Crkve. On kuca i dolazi, odgovara na našu želju da se rodi i u nama. Daruje se svakome, ali i traži da bude prihvaćen od svakoga od nas, kako nam to lijepo svjedoče likovi pastira i kraljeva koje promatramo u božićnim jaslicama.

Kakve je izazove aktualna situacija s koronavirusom stavila pred Vas? Što možemo naučiti iz ove situacije i izazova koji su nas zadesili? Što biste poručili vjernicima?
Vjerujem da nas je sve cijela ova situacija podsjetila na neke zaboravljene vrijednosti, kojima je upravo vrijeme najbolji učitelj. Tako smo u školi vremena ponovno slušali i učili o ljudskoj solidarnosti, o većoj pažnji i brizi prema drugima, o čuvanju ljudskoga života kao najdragocjenijeg Božjeg dara, o tome tko su naši bližnji, i kao njih prepoznavali baš one najugroženije, starije i bolesne, one na koje svijet sve više zaboravlja i seli ih na periferije društva, a zapravo periferije srca. Volio bih da kao društvo, a osobito kao vjernici, nastavimo njegovati i promicati te vrijednosti, da njegujemo svoj odnos s Bogom, jer ako smo u Nekome u ova vremena mogli pronaći svoju utjehu i sigurnost, onda je to u Bogu, koji je naša snaga, pomoć i zaštita. A znamo da Boga ne možemo dokraja ljubiti ukoliko ga ne ljubimo i u konkretnom čovjeku koji nam je darovan, u brizi za njegov život i zdravlje, i ono duhovno i ono materijalno.

Zbog koronavirusa, uvedeno je niz mjera i ograničenja. Je li potrebno bilo uvođenje mjera? Kako ih ocjenjujete? Kako se takva situacija odrazila na Crkvu i vjernike?
Slažem se u potpunosti s vama. Godina iza nas je posebna, teška, ali i kako sami kažete izazovna. Izazov jest uvijek i test povjerenja, u same sebe, u ljude kojima smo u političkom životu povjerili upravljanje državom, u naše znanstvenike i stručnjake na ovom polju medicine. Ograničenja nitko ne voli, ali ona govore i o našim ljudskim ograničenjima i granicama. I onim unutarnjim granicama koje postoje u svakome od nas, i koje postavljamo i podižemo, kao i onim izvana koje postoje u našem odnosu prema drugima, koja osiguravaju prostor vlastite slobode i respektiraju slobodu drugih. Usuđujem se reći da je ovo bilo vrijeme ispitivanja naših granica.

Što Biskup kaže o blagoslovu kuća, politici i suradnji s lokalnom vlašću, homoseksualnosti i drugim pitanjima čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u