Stari grad postao (i) Vinski grad, a što sve donosi otkriva njegov kreativni mag - Saša Špiranec!

| 21.8.2020. u 21:07h | Objavljeno u Aktualno

Večeras počinje šesto izdanje Vinskog grada u Varaždinu, već dobro poznate i prihvaćene manifestacije, koja se ove godine održava na novoj lokaciji, uz bedeme varaždinskoga Starog grada. Organizator je tvrtka Vinart, u kojoj  je vjerojatno najpoznatiji varaždinski stručnjak za vina Saša Špiranec partner i njen kreativni(ji) dio. Stoga smo s njim razgovarali ne samo što će se idućih desetak dana nuditi i događati uz Stari grad, već i nešto šire o vinarstvu i vinogradarstvu u nas.

-Vinski grad je i dalje “open air” festival namijenjen prije svega građanstvu, ove godine traje do 30. kolovoza, i to od 17 do 1 h. Osmislili smo ga kao manifestaciju otvorenu svima, koja stvara ugodnu atmosferu primjerenim uređenjem i decentnom glazbenom podlogom, tijekom kojeg se mogu iskušati pomno odabrana vina iz cijele Hrvatske pa i drugih zemalja. Ideja je da Vinski grad bude mjesto na kojem se može opušteno družiti, razgovarati, degustirati različita vina i izmjenjivati mišljenje o njima. Dakle, pazimo da se festival ne pretvori u neku feštu ili bilo što drugo gdje je količina konzumiranog alkohola važnija od onog što se u čaši nalazi. Drugim riječima radimo na kulturi vina i stola i omogućavamo svim ljudima željnim kulturnije zabave da pronađu svoju oazu, ispunjenu pitomim ljudima, dobrim vinima i finom hranom.

Ove ste godine vinu i hrani pridodali još i odabranu ponudu ginova i kraft piva. No ipak okosnica je ponuda vinarija, koje su zastupljene geografski ravnomjerno. Ili možda je ipak malo više sjevera?

Da, potrudili smo se pa tako Iz Varaždinske županije i obližnjeg Međimurja dolazi gotovo polovica izlagača. Među lokalnim vinarima smo odabrali one najbolje i uputili im pozivnice. To su Kopjar, Mežnarić, Dvanajščak Kozol, Štampar, Lovrec, Tomšić, Belović, DeMar, Boris Novak i Preiner.  Druga polovica su vinari iz ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva. To su imena poput Kutjeva d.d. i Krauthaker vinarije iz Slavonije, Skaramuče iz Dalmacije te Damjanića i Vinistre iz Istre. Iz inozemstva smo doveli vinarije Montes iz Čilea, Kaiken iz Argentine, Astoria iz Italije, Puklavec family wines iz Slovenije i Tikveš iz Makedonije. Tu su još Good Spirits žestoka pića, zatim ginevi Alkemist i Panarea Gin koju predstavlja Roto svijet pića, kao i pivo Erdinger i Stiftung hell. Za hranu se i ove godine brinu Vindija i zagrebački Cheese bar.

Sudeći prema uglednim međunarodnim priznanjima vinarijama, koje zadnjih godina stižu sve više u Hrvatsku pa tako i na njezin sjever, čini se da je ostvaren određeni iskorak.

Ostvaren je ogroman napredak, uglavnom u vidu modernizacije i stjecanja neophodnih znanja i vještina. Došlo se do spoznaje da smo mala, ali važna točka s tradicijom, s velikim doprinosom svjetskoj vinskoj sceni u vidu nekih sorti koje su potekle ovdje i danas se uzgajaju diljem svijeta. Zbog toga danas prema tržištima koračamo samosvjesni i s puno kvalitetnijim vinima nego nekad.

Je li i kako korona utjecala na ovaj sektor?

Ogroman je negativan utjecaj na globalnu ekonomiju i vinarstvo nije ništa bolje prošlo od drugih. Pozitivna strana je da se nakon početnog perioda potpuno zaustavljene ekonomije, kasnija prodaja ipak počela vraćati na stare veličine pa će u konačnici ukupni gubici biti oko 20% od prošlogodišnjeg prometa, što je s obzirom na okolnosti zapravo veliki uspjeh.

Kakva je budućnost vinogradarstva i vinarstva u nas i svijetu?

Budućnost je u devizi pij manje, pij bolje. Dakle, ljudi danas na razvijenim tržištima piju manje količinski, ali kvalitetnija i skuplja vina, pa su ukupni financijsku prometi vinom u konstantnom rastu zadnjih pet do deset godina i to im je projekcija za slijedećih pet s iznimkom koronaške 2020. S druge strane gledano količinski u litrama u istom periodu bilježi se kontinuirani pad.

Stanje na sjeveru Hrvatske, osobito usporedba Međimurje – varaždinska regija?

Bregovita Hrvatska (službeni naziv vinske regije) je trenutno u naletu na nacionalno tržište i popularan je izbor kupaca. Osobito vina od sorti sauvignon bijeli, pinot crni, muškat žuti i bijeli, rajnski rizling, pušipel, kraljevina i škrlet. To su sorte koje najviše interesiraju kupce kad vino dolazi iz ove regije. Naime, kad kupac traži lakša i aromatična vina osvježavajućeg karaktera, vrlo često odabire vina iz ove regije, jer se najbolja vina tog stila tu i nalaze. Najperspektivnije u ovom trenutku djeluju podregije Plešivica i Međimurje, a jako dobar trend bilježi i Moslavina. Varaždinsko vinogorje se nalazi u tranziciji iz hobističkog vinarenja u profesionalno i trenutno tržišno gledano zaostaje za Međimurcima. Nekolicina uspješnih vinara poput Mežnarića i Kopjara su pokazali da se može, samo bi im se kvalitetom i ambicijom trebali pridružiti i drugi, i tek onda će cijelo vinogorje moći ostvariti potencijale kojih ne manjka.

S obzirom na to, preporuka za Varaždinsku županiju, odnosno vinogradare: suradnja, brendiranje...

Zajedništvo jer ključ. Jedni drugima trebaju pomagati razmjenom iskustava, tako podići prosječnu kvalitetu prosječnog vina za koju stepenicu više i tek onda će šira javnost prihvatiti da se i u vina iz te regije isplati investirati novac. Naravno potrebna je i organizacija koja će se brinuti o marketingu i promociji. Zajednička robna marka je dobar put, ali nije neophodan. Različiti su putevi do uspjeha, ali je neophodno pokazati slogu i povjerenje jednih prema drugima, ne se gledati kao konkurente, jer se tržište nalazi puno dalje od susjeda iz susjednog vinograda s kojim ste u obiteljskoj zavadi. Ozbiljne i afirmirane vinske regije iz svijeta ne znaju za drugačiji model. Samo zajedništvo, uporan rad na podizanju kvalitete i pametna promocija.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci