INTERVJU Načelnik PU varaždinske P. Benčić: Nisam ničiji politički igrač, već imam reference Foto: Krešimir Đurić

INTERVJU Načelnik PU varaždinske P. Benčić: Nisam ničiji politički igrač, već imam reference

| 25.9.2017. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Svega desetak dana uoči Dana policije, koji se obilježava na blagdan sv. Mihaela, na dužnost novog načelnika Policijske uprave varaždinske na mandat od pet godina stupio je Predrag Benčić. Četrdesetsedmogodišnjak, koji s obitelji živi u Knegincu Donjem, u policiji je već 24 godine, od čega 16 godina na radnim mjestima rukovodećeg policijskog službenika. Čak 20 puta ocijenjen je godišnjom ocjenom „naročito uspješan“, a budući da je prošao praktički sve strukture policije, izrazito je dobro upućen u situaciju u njima te poznaje i 95 posto policijskih službenika.

Kako komentirate navode da ste imenovani za načelnika PU varaždinske jer ste politički podobni?

Zakonom o policiji zabranjeno nam je biti članom političke stranke i politički djelovati, pa čak se i pojavljivati u odori na javnim političkim skupovima, osim u svojstvu osiguranja samog skupa. Mislim da je u mom izboru prevagnula stručnost, rezultati testiranja i intervjua te godine provedene na radu. Na kraju krajeva, tu su i godišnje ocjene, gdje sam 20 puta ocijenjen kao „naročito uspješan“, a tri godine kao „uspješan“. To su reference. Nije bilo nikakvih uplita politike ili govora da bih bio politički igrač nekoga ili bilo koje stranke.

Tko će biti Vaši najbliži suradnici? Odnosno, mogu li se uskoro očekivati reorganizacije unutar same PU varaždinske?

Kadroviranje unutar policije određuje Ministarstvo unutarnjih poslova pa je temeljem toga nedavno raspisan i interni natječaj za načelnike policijskih postaja koji bi trebao završiti do 15. listopada. Provest će se testiranja i intervjui te ćemo vidjeti hoće li biti novi ili će ostati stari načelnici. Štoviše, prije pet godina bili su i natječaji za voditelje službi, za zamjenika načelnika pa ćemo vidjeti kojim će to tempom ići. No, ono što je bitno i što ljude najviše zanima, jest da neće biti kadroviranja preko noći. Nema selektivnih kadroviranja i ovo što se priča su samo kuloarske priče. Poštivat ćemo upute MUP-a i temeljem njihovih uputa ćemo i raditi. Na kraju krajeva, sadašnji tim koji je radio za vrijeme bivšeg načelnika ostvario je dobre rezultate i u ovom trenutku, dok za to nema zakonske osnove, nema potrebe nešto mijenjati.

Međutim, moram naglasiti kako će, dok sam ja na čelu, jedini kriterij u ovoj policijskoj upravi prilikom napredovanja i imenovanja na rukovodeće dužnosti biti stručnost. Obzirom da sam ovdje 24 godine, poznajem veliku većinu ukupnog sastava i među osobama koje će se kandidirati za rukovodeća mjesta zasigurno znam tko može odgovoriti izazovima, a tko ne može.

Uz sebe bih želio imati one koji će raditi, koji će sa mnom dijeliti moju viziju i koji će biti spremni podnijeti teret, odnosno i one lijepe i one loše strane policijskog posla.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u