INTERVJU Dr. Katica Čusek Adamić: "Bilo je situacija koje nisam zamišljala ni u najgorim scenarijima" Foto: Krešimir Đurić

INTERVJU Dr. Katica Čusek Adamić: "Bilo je situacija koje nisam zamišljala ni u najgorim scenarijima"

| 13.9.2021. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Među ovogodišnjim dobitnicima županijskih javnih priznanja, dodijeljenih na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Varaždinske županije, je i dr. med. Katica Čusek Adamić, specijalistica epidemiologije, voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Uručena joj je Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, budući da je svojim radom, trudom i stručnošću dala poseban doprinos u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Koliko Vam znači ovo priznanje?

- Priznanje koja sam dobila znači mi jako puno jer ovo je priznanje kojim se vrednuje moj rad i rad mojih suradnika iz Zavoda za javno zdravstvo u COVID pandemiji. Lijepo je da je uočen taj trud i doprinos naše struke u ovoj pandemiji koja nas je sve zatekla i promijenila nam živote. Ovo priznanje daje mi snage da nastavim dalje, da ne posustanem duhom i vjerom u to što radim.

Kako biste opisali posljednjih godinu i pol dana otkako živimo u pandemiji koronavirusa, što je to značilo za Vaš posao?

- U ovih godinu i pol dana naš posao u Epidemiološkoj djelatnosti se u potpunosti promijenio. Aktivnosti kojima smo se bavili do tada stavljene su u drugi plan i sav fokus bio je stavljen na rješavanje COVID-a. Morali smo se prije svega upoznati s novim virusom i bolesti kako bismo mogli donositi zaključke i stavove, što nije bilo nimalo jednostavno jer je trebalo brzo djelovati i davati odgovore ispred javnosti. Nije bilo lako ni u jednom danu, jer na početku virus je bio uvijek ispred nas i kretao je svojim smjerom, a ne kako bismo mi to htjeli. Bilo je situacija koje nisam zamišljala ni u najgorim scenarijima da se mogu dogoditi, a događale su se, i svaku tu situaciju je trebalo razriješiti i donijeti zaključak koji bi bio prihvatljiv i izvediv.

Iako je važno za zdravstvenu situaciju, zanimanje epidemiologa je tek tijekom pandemije koronavirusa došlo u prvi plan, je li Vama i Vašim kolegama to stvorilo dodatan pritisak?

- Istina, mnogi do pandemije nisu znali da postoje epidemiolozi i čime se bave. Naglo smo izrasli u važnu struku i iz mirne i tihe struke postali sve prisutni. Ima jedna izreka “Bolje je da se ne čuje za epidemiologe jer tada je mir”. Upravo se to sada i dokazalo. Do pandemije smo u tišini radili i bavili se kontroliranjem širenja zaraznih bolesti na svim razinama, bavili se prevencijom i preventivnim programima i nitko nas nije doživljavao niti hvalio da smo nešto uradili, jer stabilna i mirna epidemiološka situacija je nevidljiva i svima prihvatljiva. Ovo je zapravo dokaz da bi se i preventiva trebala hvaliti i više vrednovati.

Što joj je bilo najteže u tom razdoblju, kako napreduje cijepljenje protiv Covida-19 i kako je rad u pandemiji utjecao na njen privatan život, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...