INTERVJU Dr. Katica Čusek Adamić: "Bilo je situacija koje nisam zamišljala ni u najgorim scenarijima" Foto: Krešimir Đurić

INTERVJU Dr. Katica Čusek Adamić: "Bilo je situacija koje nisam zamišljala ni u najgorim scenarijima"

| 13.9.2021. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Među ovogodišnjim dobitnicima županijskih javnih priznanja, dodijeljenih na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Varaždinske županije, je i dr. med. Katica Čusek Adamić, specijalistica epidemiologije, voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Uručena joj je Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, budući da je svojim radom, trudom i stručnošću dala poseban doprinos u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Koliko Vam znači ovo priznanje?

- Priznanje koja sam dobila znači mi jako puno jer ovo je priznanje kojim se vrednuje moj rad i rad mojih suradnika iz Zavoda za javno zdravstvo u COVID pandemiji. Lijepo je da je uočen taj trud i doprinos naše struke u ovoj pandemiji koja nas je sve zatekla i promijenila nam živote. Ovo priznanje daje mi snage da nastavim dalje, da ne posustanem duhom i vjerom u to što radim.

Kako biste opisali posljednjih godinu i pol dana otkako živimo u pandemiji koronavirusa, što je to značilo za Vaš posao?

- U ovih godinu i pol dana naš posao u Epidemiološkoj djelatnosti se u potpunosti promijenio. Aktivnosti kojima smo se bavili do tada stavljene su u drugi plan i sav fokus bio je stavljen na rješavanje COVID-a. Morali smo se prije svega upoznati s novim virusom i bolesti kako bismo mogli donositi zaključke i stavove, što nije bilo nimalo jednostavno jer je trebalo brzo djelovati i davati odgovore ispred javnosti. Nije bilo lako ni u jednom danu, jer na početku virus je bio uvijek ispred nas i kretao je svojim smjerom, a ne kako bismo mi to htjeli. Bilo je situacija koje nisam zamišljala ni u najgorim scenarijima da se mogu dogoditi, a događale su se, i svaku tu situaciju je trebalo razriješiti i donijeti zaključak koji bi bio prihvatljiv i izvediv.

Iako je važno za zdravstvenu situaciju, zanimanje epidemiologa je tek tijekom pandemije koronavirusa došlo u prvi plan, je li Vama i Vašim kolegama to stvorilo dodatan pritisak?

- Istina, mnogi do pandemije nisu znali da postoje epidemiolozi i čime se bave. Naglo smo izrasli u važnu struku i iz mirne i tihe struke postali sve prisutni. Ima jedna izreka “Bolje je da se ne čuje za epidemiologe jer tada je mir”. Upravo se to sada i dokazalo. Do pandemije smo u tišini radili i bavili se kontroliranjem širenja zaraznih bolesti na svim razinama, bavili se prevencijom i preventivnim programima i nitko nas nije doživljavao niti hvalio da smo nešto uradili, jer stabilna i mirna epidemiološka situacija je nevidljiva i svima prihvatljiva. Ovo je zapravo dokaz da bi se i preventiva trebala hvaliti i više vrednovati.

Što joj je bilo najteže u tom razdoblju, kako napreduje cijepljenje protiv Covida-19 i kako je rad u pandemiji utjecao na njen privatan život, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci