Marija je jedna od četiri službenice Interventne jedinice PU varaždinske Foto: Krešimir Đurić

Interventna policajka i boksačica Marija Kosi (28): Potpuno se predajem poslu, ali i sportu

| 2.4.2018. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

Marija Kosi među svega je sedamdesetak policijskih službenica interventne jedinice policije u Hrvatskoj te jedna od četiri službenice Interventne jedinice PU varaždinske. Štoviše, sa stažom od osam godina pripada među njene iskusnije pripadnike iako joj je svega 28 godina.

Otkriva zašto je interventna jedinica policije od samog početka bila njena želja.

- Isključivi je razlog sport. Naime, od pete sam se godine bavila atletikom. Planirala sam upisati Kineziološki fakultet, no okolnosti su me odvele u drugom smjeru te sam upisala Policijsku akademiju. Kratko sam radila u temeljnoj policiji u Zagrebu, no zatražila sam premještaj u Varaždin i njenu interventnu jedinicu - priča Marija.

Tu se, kaže, brzo snašla iako su pojedini vjerojatno sumnjali može li policijske poslove obavljati jednako dobro.

- Nažalost, to je još uvijek “muški posao” iako je iz godine u godinu sve više žena u policiji. Rukovodstvo naše interventne policije jako mi izlazi u susret te me podržava, kao i kolege - dodaje Marija koja se u osam godina u poslu susrela sa svačime. Najrizičnijima su se pokazale nogometne utakmice premda “uobičajeni” izlazak na intervenciju može završiti pogubno.

DSC 0109 1

- Moramo biti spremni na sve, najviše fizički. Na intervencijama zna prijetiti opasnost drugim ljudima, ali i meni i kolegama. Uvijek kada na teren izađe policija, naročito interventna, rizično je. No, svi koji smo prihvatili posao i zadaće interventne jedinice prihvatili smo i opasnosti koje nosi. Najvažnije mi je da sebe dajem u taj posao, kao i u sportu - napominje mlada Varaždinka.

Kao najpozitivnije strane posla ističe zajedništvo u jedinici jer si praktički svakodnevno međusobno čuvaju život.

- Čak i ako se posvađamo, u poslu dobro funkcioniramo - sa smiješkom kaže Marija koja se čitavo vrijeme, uz posao, intenzivno bavi sportom.
Državna prvakinja

Od 2016. godine članica je “Omega box” savate kluba u sklopu kojeg se natječe u savate boksu, amaterskom boksu i kickboxingu u čemu je, sudeći po rezultatima, itekako uspješna.

Kako Marija uspijeva uskladiti posao i naporne treninge, ali i majčinstvo, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti