Interes za studij "Inženjerstva okoliša" na GTF-u na razini prošlih godina: "Voljeli bismo da je bolje" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Interes za studij "Inženjerstva okoliša" na GTF-u na razini prošlih godina: "Voljeli bismo da je bolje"

IHR/Varaždinske vijesti | 26.7.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Na Geotehničkom fakultetu Varaždin studenti mogu upisati studij "Inženjerstva okoliša" na sve tri razine studija - prijediplomska, diplomska i doktorska razina.

Ovi studiji su usmjereni na širok raspon okolišnih tema usmjerenih na rješavanje problema nastanka onečišćenja tla, vode i zraka te sanacije postojećih onečišćenja, ali i sprječavanja nastanka klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama.

- Novost je što smo tijekom ove godine izradili standard zanimanja "Inženjer okoliša“ koji je u velikoj mjeri usklađen s europskom klasifikacijom zanimanja (ESCO). Standard zanimanja uspješno je upisan u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, čime se i od strane Republike Hrvatske jamči potrebnost i prepoznatljivost ovoga zanimanja - rekao je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški, dekan Geotehničkog fakulteta Varaždin.

Upisna kvota za redovite studente je 65 studenata na prijediplomskoj razini i 45 na diplomskoj razini, dok na doktorskom studiju u pravilu upisuju pet do 10 studenata.

- Što se tiče ljetnog upisnog roka za prijediplomski studij, interes za upisom u skladu s prethodnih nekoliko godinu, što znači da prije ljeta uspijemo upisati oko 10-ak studenata. Iako je interes za upis na prijediplomski studij "Inženjerstva okoliša" na razini od oko 90 zainteresiranih kandidata, početkom srpnja, kada počnu formiranja privremenih upisnih lista do trenutka upisa, dio srednjoškolaca ne uspije proći državnu maturu pa ih čekamo na jesenskom roku, ako smo im i dalje izbor za upis, a dio srednjoškolaca odustane od upisa - kaže dekan i dodaje kako zbog toga ne mogu biti potpuno zadovoljni.

- Voljeli bismo da je interes u ljetnom roku veći. No predstoji nam jesenski rok na kojem nastojimo što bolje popuniti upisnu kvotu - ističe.

Što se tiče upisa na diplomski sveučilišni studij "Inženjerstvo okoliša", dekan Geotehničkog fakulteta Varaždin kako on predstoji u rujnu.

- No je bilo uobičajeni trend da gotovo svi koji su završili prijediplomsku razinu studija upisuju i diplomski studij - kaže dekan Meaški.

U tijeku su i upisi na doktorski studij "Inženjerstva okoliša" te je natječaj otvoren do 30. rujna.