Intenzivno se radi i na dopunama dokumentacije kako bi Aglomeracija završila u roku

MGA/VV | 26.11.2019. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

Iz tvrtke Varkom dobili smo dodatna pojašnjenja vezano za dinamiku radova u sklopu projekta Aglomeracije.

Prije desetak dana stanovnici Maruševca organizirali su mirno okupljanje kako bi upozorili na stanje cesta nakon radova te su izvođači obećali da će ceste na tom području biti sanirane do sredine prosinca.

S druge strane, pojedini su izvođači napomenuli da nije sve na njima tj. da se s radovima kasni, između ostalog, i jer se čekaju određene suglasnosti Županijskih cesta. Također pojašnjavaju da su tek nakon raskopavanja pojedinih županijskih i drugih cesta uvidjeli da je njihovo stanje puno lošije i da sanacija zahtjeva kompleksnije radove od onih predviđenih projektom, što poskupljuje radove pa treba dogovoriti na koji će se način pokriti ti troškovi.

Iz Varkoma, kao investitora projekta, pojašnjavaju da su posebni uvjeti ŽUC-a i HC-a, na osnovu kojih su izrađeni projekti i dobivene građevinske dozvole, u nekim segmentima u međuvremenu mijenjani jer se situacija na terenu u tim segmentima ne poklapa sa stanjem kakvo je opisano u projektno tehničkoj dokumentaciji (po kojoj su dobivene građevinske dozvole), što dodatno troši vrijeme i financijska sredstva (koji moraju u konačnici ostati u okvirima ugovorenih rokova i odobrenog budžeta).

- S obzirom na složenost projekta i višegodišnju pripremu potrebno je naglasiti kako je projektno tehnička dokumentacija izrađena prije nekoliko godina te da su građevinske dozvole dobivene 2016. godine pa i ranije. Proveden je izrazito složen postupak za prijavu projekta "Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin" za sufinanciranje iz EU fondova. Tek nakon osiguranog sufinanciranja bilo je moguće provesti postupke javne nabave za odabir izvođača radova te su ugovori sklopljeni u listopadu 2017. godine. Na podsustavima A-1 i A-2 raskinuti su ugovori s izvođačima radova te je proveden ponovljeni postupak javne nabave za odabir izvođača radova, a ugovori s novim izvođačima su potpisani u srpnju 2019. godine. Zbog ovog vremenskog odmaka od pripreme projektno tehničke dokumentacije do samog izvođenja radova, nije neobično da se stvarna situacija na terenu (situacijski položaj postojećih instalacijskih mreža, kvaliteta postojećih cesta) danas u nekim dijelovima razlikuje od one koja je bila kad je izrađivana projektno tehnička dokumentacija.

Što se poduzima? Tim nadzornih inženjera zadužen za praćenje kvalitete izvođenja radova i realizacije u planiranim rokovima je kontinuirano prisutan na gradilištima. Na tjednim gradilišnim koordinacijskim sastancima rješavaju se problemi koji su i inače uobičajeni za ovakvu vrstu radova. Tim za tehničku podršku u upravljanju čitavim projektom i predstavnici Naručitelja također sudjeluju u tjednim gradilišnim koordinacijama, koordinacijama s nadzornim tijelima (Hrvatskim vodama), organizaciji potrebnih izmjena i dopuna projektno tehničke dokumentacije i svim ostalim poslovima kako bi se ugovori završili u očekivanoj kvaliteti, planiranim rokovima i u okviru odobrenog budžeta - kažu u Varkomu te ističu da je ipak osnovni razlog dosadašnjeg kašnjenja nedovoljna ekipiranost izvođača zbog nedostatka radne snage na tržištu i prezauzetosti asfalterskih tvrtki.

- Izvođači radova kasne u odnosu na početni plan, ali su, sukladno ugovornim odredbama, dostavili revizije terminskih planova prema kojima i dalje jamče kako će sve ugovorene radove po svim aktivnostima izvršiti u ugovorenim rokovima. U suprotnome, Izvođači su obvezni plaćati ugovorene penale za kašnjenje (koje nisu mali), odnosno Naručitelj ima i druge instrumente za sankcioniranje eventualnog prekoračenja ugovornog roka (garancija banke za dobro izvršenje posla, tužbe za naplatu šteta koje bi posljedično nastale i slično).

Osnovni razlog dosadašnjeg kašnjenja je nedovoljna ekipiranost Izvođača. S obzirom da na tržištu nedostaje radne snage, a i kapaciteti asfalterskih tvrtki su zauzeti zbog povećane potražnje za tim radovima, podizvođači za te radove kasnije su ugovoreni nego što je to bilo planirano.

Do početka zimskog perioda izvest će se potrebne sanacije cesta na kojima su izvedeni radovi polaganja cjevovoda i kućnih priključaka.

Projektom aglomeracije Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava ukupne duljine oko 240 kilometara novih odvodnih cjevovoda, 108 precrpnih stanica, tri kišno – retencijska bazena te sanaciju 2,5 kilometara postojećih gravitacijskih cjevovoda, na području Grada Varaždina i deset okolnih općina (Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki), te projektiranje, rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin III. stupnja pročišćavanja, omogućit će se priključenje na sustav odvodnje otpadnih voda dodatnih više od 40.000 stanovnika.

S obzirom na veličinu obuhvata projekta i nastale situacije na gradilištima uz iskrene isprike molimo građane za razumijevanje i strpljenje do završetka pojedinih dionica kao i konačnog završetka projekta - napominju u Varkomu.

Označeno u