Intendantica HNK Varaždin Jakovljević: "Poslovanje Kazališta je višestruko kontrolirano" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Intendantica HNK Varaždin Jakovljević: "Poslovanje Kazališta je višestruko kontrolirano"

Igor Čolaković | 4.10.2021. u 18:09h | Objavljeno u Aktualno

Obnova zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu primiče se kraju, no, posljednjih tjedana nema mira u ovoj nacionalnoj kazališnoj kući.

- Cijeli sam radni vijek provela u kazalištu, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu sam od 1974. godine, gdje sam 17 godina radila kao tajnica Opere, pa niz godina, prvo kao šefica propagande i marketinga, a onda i kao direktorica marketinga, četiri mandata sam bila poslovna ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i jedno kraće vrijeme i vršiteljica dužnosti intendantice tog kazališta. Varaždinsko kazalište sam već dobro poznavala zahvaljujući primadoni Ruži Pospiš Baldani, tako da sam prihvatila poziv našeg nacionalnog prvaka Ljubomira Kerekeša, glumca koji obožava ovu kuću. U varaždinsko kazalište nisam došla voljom političara niti uživam bilo čiju političku zaštitu. Rad ovoga kazališta je uvijek bio javan, a ja sam ponosna na svakog djelatnika ove kazališne kuće. Kroz sve te godine gradili smo atmosferu stvaralačkog rada, koja je valorizirana i kroz niz nagrada koje je dobilo ovo kazalište i članovi varaždinskog ansambla, pa i ove posljednje, na Splitskom ljetu za Dnevnik Anne Frank i na festivalu u Nišu, za projekt Pazi na prazninu, ali i kroz bezbrojna gostovanja koje smo ostvarili u zemlji i inozemstvu. Sve je to pomno dokumentirano, kao što su dokumentirana i sva izvješća Kazališnim vijećima, svi programski i financijski planovi. Kao proračunskim korisnicima, čije je poslovanje vezano uz gradsku i državnu riznicu, poslovanje Kazališta je višestruko kontrolirano. Dakle, rad kazališta je apsolutno razvidan i u skladu je sa zakonom, od trošenja sredstava, do zapošljavanja i javne nabave. Zato sam posebno ponosna na našu administraciju, na taj mali broj ljudi koji rade i po nekoliko poslova. Broj zaposlenika je limitiran financijskim mogućnostima našeg osnivača, Grada Varaždina, stoga sam, figurativno rečeno, tijesto mijesila od onoga što sam imala. Zahvaljujući i ogromnoj podršci naših sponzora i donatora, paralelno smo obnavljali kazališnu zgradu i radili na poboljšanju programa ovoga kazališta, posebno od 2013. godine, kada je ovo kazalište, velikim zalaganjem naših saborskih zastupnika, postalo nacionalna kazališna kuća - naglasila je Jasna Jakovljević, intendantica HNK Varaždin.

Platforma Budimo grad tvrdi da se Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu upravlja „nezakonito i neracionalno“?

- Sistematizacija s poslovnim i umjetničkim ravnateljem bila je na dnevnom redu barem osam sjednica Kazališnog vijeća još od 2015. godine, kada smo primjerice, dobili i bezuvjetno mišljenje revizije. U ovom kazalištu nema kriminala, koliko god se kroz objede na društvenim mrežama to nastoji imputirati. U gotovo 45 godina profesionalne karijere u kazalištu nikada ni jednu odluku nisam donijela, a da ona nije bila u skladu sa zakonom ili da je bila suprotna odlukama Kazališnog vijeća...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...