Inspekcija potvrdila: u jednom ispustu Vis Promotexa pronađena obojena otpadna voda Foto: Ilustracija/Facebook Varaždinsko smeće/foto čitatelj

Inspekcija potvrdila: u jednom ispustu Vis Promotexa pronađena obojena otpadna voda

IHR/Varaždinske vijesti | 15.6.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Varkom 21. svibnja podnio prijavu inspekciji protiv nepoznatog počinitelja s obzirom na učestali dotok intenzivno obojenih otpadnih voda (crvene, zelene...) na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Motičnjaku, u Državnom inspektoratu potvrdili su da je proveden inspekcijski nadzor u tvrtki Vis Promotex.

Analize u tijeku

- Vodopravna inspekcija je 6. lipnja ove godine provela inspekcijski nadzor u pravnoj osobi iz vašega upita prilikom kojeg je na jednom ispustu utvrđeno ispuštanje obojene otpadne vode. Putem certificiranog laboratorija provedeno je uzorkovanje vode. Analiza je u tijeku te će se nakon dobivanja rezultata poduzeti sve zakonom propisane mjere – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata na pitanje što je utvrđeno prilikom inspekcijskog nadzora u Vis Prometexu i ima li tvrtka vlastito predčišćenje, odnosno predtretiranje prije puštanja u kanalizaciju vode, koju koristi u proizvodnom procesu.

Na problem obojene vode koja izlazi nakon obrade u varaždinskom pročistaču nedavno smo pisali zahvaljujući čitatelju S.M. On nam se požalio na smrad, koji se širi oko pročistača, a poslao nam je i fotografije na kojima se jasno vidi kako iz pročistača crvena voda teče u stari tok rijeke Drave.

93049830_658193864993666_1739944449074528256_n.jpg

- Razne kemikalije, ali ponekad i utrobe životinja ulaze u stari tok rijeke Drave na pročistaču Motičnjak i to je razlog smrada – upozorio je čitatelj.

Stručnjaci s kojima smo tada razgovarali rekli su kako je po izgledu i sastavu riječ o vodi koja dolazi iz tekstilne industrije. Međutim, kako je Varteks prestao s proizvodnjom tkanina i vodu u procesu koriste rijetki, sumnja je “pala“ na Vis Promotex, tvrtku koja je najveći proizvođač suncobrana u Europi. No, odgovor na pitanje koriste li vodu, u kojim konkretno tehnološkim procesima i u kojim količinama te ima li tvrtka vlastiti uređaj za tretman takvih voda prije puštanja u kanalizaciju iz Uprave Vis Promotexa nikada nismo dobili.

Gleda se kroz prste?

Hoće li biti sankcija zbog boje u vodi i kakvih ovisi o tome što će pokazati analiza jer boje, odnosno kemikalija, možda i ne mora biti izvan dopuštenih vrijednosti.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u