Inspekcija naložila uklanjanje komunalnog otpada iz Poljane Biškupečke!

vv | 18.6.2021. u 16:32h | Objavljeno u Aktualno

U roku od sedam dana, sukladno rješenju nadležne inspekcije,  mora se maknuti komunalni otpad, koji se nalazi u Poljani Biškupečkoj, budući da je tu pretovarna stanica samo za pretovar smeća, a ne i skladištenje, odnosno odlaganje.

Doznajemo to od Franje Puškadije, predsjednika MO  Poljana Biškupečka, koji već neko vrijeme ukazuje da pretovarna stanica u tom varaždinskom mjesnom odboru ne može služiti za trajno zbrinjavanje smeća, pogotovo ne ljeti kada je smrad nesnosan.

-Inspekcije je bila danas, ali nisu me pustili blizu jer su mi rekli da nisam stranka u postupku, iako smo sve prijavili. Tako da ne znam hoće li se i dalje moći dovoziti otpad kod nas, a još manje kuda će se maknuti postojeća gomila smeća, kojeg je više od 500 tona, veli Puškadija.

Naime, kako pojašnjava, ako se svaki dan dovozi po 50-60 tona, onda je lako izračunati ukupnu količinu smeća u Poljani,  uzme li se u obzir da je pretovar stao 10. lipnja do kada se iz Poljene odvozio otpad koji se tu dovozio samo na pretovar, a ne i odlaganje.

-Prilikom posjete, sredinom tjedna, gradonačelnik Neven Bosilj obećao nam je da će se smeće maknuti kroz nekoliko dana, ali to se nije dogodilo, veli Puškadija.

Kako podsjeća, govorilo se i da će otpad na odlagalište u Piškornicu, ali od tamo nisu stigle nikakve vijesti o tome.

-U Piškornici su bili župani četiriju županija, koje su osnivači istoimenog odlagališta. Moglo se čuti da tamo nema kapaciteta za varaždinski otpad, odnosno da je kvota za ovu ogdinu popunjena, veli Puškadija, dodajući kako postoji mogućnost da će ministarstvo narediti njima ili nekome drugome da otpad prihvati, budući da se govori o uključivanju ministarstva.

Ukoliko se neće ozbiljno shvatiti ni inspekcijsko rješenje, kako dodaje, sadašnja količina otpada mogla bi se udvostručiti kroz nekoliko dana, što znači da će se smrad pojačati.

-Dogodi li se to, ne znam kako zadržati ljude da ne izađu na ulice. Sada im govorim da se malo strpe jer rješenje dolazi, ali čini se da ga nema, barem ne u ovom trenutku, upozorava Puškadija.

Nakon prosvjeda Budimo grad, kako napominje, vrlo lako bismo mogli imati budi se istok i zapad, odnosno Poljana, Črnec, Jalkovec, Beretinec i druga naselja.

-I to zato jer se od 10. lipnja više ne odvozi otpad, koji tu i dalje stiže. Čistoća je na to pravovremeno upozoravala sve nadležne, uključujući i svoj nadzorni odbor, odnosno njegove članove među kojima je i Vjeran Strahonja. Čehok je to vjerojatno mislio riješiti nakon izbora,  a Bosilj uopće nije računao da će ih dobiti. I tu je glavni problem – nije se osiguralo odlagalište na vrijeme, odnosno nakon 10. lipnja, ukazuje Puškadija, koji napominje da se pretovarna rampa napravila dok on nije vodio MO,.

Svjestan da se ne može nasilno onemogućiti pristup pretovarnoj stanici jer bi se za to odgovaralo, Puškadija priznaje da ne zna što dalje.

- Budimo grad obmanjivao je gradonačelnika da su u Poljani male količine otpada, no Bosilj je došao i uvjerio se u stvarno stanje. No, on je sada otišao na godišnji odmor i ostavio nam je to tu. I što da radim kad gradonačelnika nema, a župan zove i moli da se još malo drže ljudi, ako je moguće, jer nismo ništa napravili, ali će se pokušati idući tjedan uz pomoć nadležnog ministarstva. Međutim, što mogu mogu, a više ne mogu, ukazuje Puškadija.

Posebno ga čudi da, unatoč alarmantnoj situaciji, nitko danas ne dolazi u Poljanu ili prosvjeduje, dok su nekad dolazili i zbog odlaganja drvnog namještaja i sličnog.

-Čistoća drvo  nije mogla zbrinjavati pa je dopremila u pretovarnu stanicu. Napravila se mala hrpa i već su došli to  neki fotografirati, iako se radilo o drvu koje ne smrdi.  Sad kada imamo hrpetinu koja smrdi, niti se fotografira niti prosvjeduje. Gdje su sada novinari?  Gdje su sada Šilec, Karlović i oni ostali, koji kradu salame i čokoladice po dućanima, a koji su tako ružno o meni pisali. Prozivan sam čak i zbog malog objekta za Športsko rekreacijsko društvo, prijetilo mi se ću „naj..“, Zbog toga sam s Karlovićem bio i na sudu. Tu se plakao, govorio da je teško bolestan, da ništa ne posjeduje… Predstavio se kao novinar, što on nije jer nama nikakav dokaz za to, ali je sudac shvatio da nešto ne štima, veli predsjednik MO Poljana, napominjući da se je sasvim drugo lice pokazao izvan sudnice.