INICIJATIVA 7 MO: Lokalna politika nudi neprimjerena rješenja oko pitanja povratka dopisništva HRT-a u Varaždin

| 5.10.2018. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Da lokalna politika nudi neprimjerena rješenja oko pitanja povratka dopisništva HRT-a u Varaždin ukazali su danas ispred napuštene zgrade koja je nekada bila predviđena u te svrhe, a koju je na kraju HRT predao državi pod dug za PDV, predsjednik Vijeća Sedmog MO Juraj Rožić, članica Vijeća MO dr. Mirjana Kolarek-Karakaš i bivši urednik HRT studija Varaždin Zlatko Mehun sazvavši konferenciju za medije.

Kako ukazuju gradnja objekta započela je prije više od 10 godina s ciljem da se u njega smjesti regionalni centar HRT-a, a koji do danas nije dovršen. Objekt je napušten u stanju propadanja, a u njega su se uselile zmije i glodavci, a pošto se radi o državnom vlasništvu gradske komunalne službe ne smiju ulaziti i čistiti okoliš oko objekta.

- Lokalna politika traži rješenje za povratak studija ili barem dopisništva HRT-a u Varaždin i pritom nudi po meni neprimjerena rješenja. Pod time mislim na konkretan nacrt prijedloga rješenja kojim bi se učenicima strukovne škole oduzeo njihov školski prostor tzv. Ribica i u njega uselilo dopisništvo HRT-a. Tražimo da županijski dužnosnici razmotre prijedlog da se ova građevina koja je namjenski sagrađena za HRT centar vrati u vlasništvo ili u posjed HRT-u dovrši i stavi u funkciju - ukazao je predsjednik Vijeća 7MO, Juraj Rožić.

Članica Vijeća MO dr. Mirjana Kolarek-Karakaš tim je povodom podsjetila da je prije četiri mjeseca održan zbor građana 7MO Varaždin na kojem su građani nezadovoljni stanjem oko ovog objekta uputili zahtjev zamjeniku gradonačelnika Zlatanu Avaru da gradske službe provedu čišćenje i deratizaciju.

- Činjenica je da u tom objektu ista nije provedena već 10- ak godina. Zmije, glodavci i ambrozija postali su velika ugroza za život i zdravlje ne samo susjeda iz okolnih kuća već i za trgovački centar u blizini, a u kojem se skladišti i prodaje hrana. Nažalost do sada po tom pitanju nije učinjeno ništa - rekla je Kolarek-Karakaš.

O sadašnjoj situaciji i prijedlozima rješenja ovog pitanja govorio je i bivši urednik HRT studija Varaždin, Zlatko Mehun koji je rekao da je on na neki način krivac što, kako kaže, betonski bunker postoji, a nije dovršen jer je u to vrijeme obnašao dužnost urednika u Varaždinu i Čakovcu. Naglasio je i da se navršilo točno 10 godina od polaganja kamena temeljca koji su polagali tadašnji ravnatelj HRT-a i tadašnji i sadašnji gradonačelnik Čehok.

- U međuvremenu se svašta događalo, objekt je trebao biti gotov 2008. Na žalost i nakon 10 godina od svega skupa nije ništa, razlog toga je dijelom u nečinjenju lokalne politike. Mislim pri tome na gradsku i županijsku politiku koja nije ni onda, a ni danas dovoljno aktivna prema strukturama u HRT-u. Postojao je i maćehinski odnos svih uprava HRT-a prema kontinentalnom dijelu Hrvatske. To je razvidno iz samog pregleda rasprostranjenosti regionalnih studija i centara dopisništva gdje na Jadranu imate šest televizijskih centara, a na kontinentu imate samo Osijek i Zagreb te dopisništvo u Čakovca - ukazao je Mehun.

Među ostalim je dodao da je velika odgovornost na tadašnjoj gradskoj i županijskoj vlasti koja je dogovorila micanje HRT-a.

- Konkretno mogu imenovati bivšeg gradonačelnika Habuša i župana Štromara koji su se usuglasili unutar HNS-ove strukture i politike da se regionalni televizijski studio razvija u Čakovcu i da će zauzvrat Međimurci pristati da regionalno sjedište policije bude u Varaždinu. To vam dovoljno govori - zaključio je Mehun, negodujući što se i na konferenciju odazvalo malo medija u odnosu na 36 pozvanih.

- Nema ni HRT-a kojem bi ova tema bila od interesa, ni varaždinske televizije, lokalnog radija, a ja iz toga mogu iščitati da zapravo i aktualna politika nije sklona ovoj inicijativi za koju se zalažemo, odnosno da ima preveliki utjecaj na strukturu upravljanja i rukovođenja te donošenja odluka u uredništvima pojedinih medija - ukazao je Mehun.

Mehun inače pozdravlja prijedlog za kojim ide župan Čačić, ali smatra da nije primjereno što bi se u te svrhe uzeo od Srednje strukovne škole prostor grafičkog kabineta i onda bi se opet tražio neki drugi prostor za gdje bi se izmjestio taj grafički kabinet.

- Smatram to apsolutnim nonsensom prije svega jer takav prostor nije primjeren za rad televizije. Zato predlažemo da se objekt u Varteksovoj ulici u Varaždinu uz trgovački centar KTC dovrši. Vanjski dio nije toliko bitan, a unutra je napravljena infrastruktura za opremu. Mislim da se u takvo minimalno opremanje ne bi trebala izdvojiti znatna sredstva i smatram da ih HRT ima. Trebala bi gradska i županijska vlast dogovoriti s državom povrat imovine, a modeli sigurno postoje. Smatram da bi za milijun kuna objekt mogao profunkcionirati, a samo za usporedbu, 2014. godine kada je kompletno HRT iselio iz Varaždina, za opremanje vojarne u Čakovcu je utrošeno tri milijuna kuna, a plaćaju i mjesečnu najamninu - rekao je Mehun, a na pitanje zašto on nije pokrenuo inicijativu kada je bio glasnogovornik Vlade da se ta zgrada vrati HRT-u rekao je da su tada puhali drugi vjetrovi i da je to bila borba s vjetrenjačama.

- Moj glasnogovornički put je bio uvjetovan time što u startu nisam uspio napraviti ništa više da pokrenem unutar kuće cijelu priču. Bila je to borba s vjetrenjačama - komentirao je.