I tko onda ima informacije koliko se učenika (ni)je testiralo: osnivači ili Ministarstvo? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I tko onda ima informacije koliko se učenika (ni)je testiralo: osnivači ili Ministarstvo?

IHR/Varaždinske vijesti | 20.2.2022. u 16:09h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su škole preuzele SARS-CoV-2 brze antigenske testove te su podijeljeni učenicima, u školama Varaždinske županije s početkom ovog tjedna počelo je provođenje mjere samotestiranja. Kao što je već poznato, primarni cilj ove mjere, iza koje stoji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, je ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to tako da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama.

No koliko učenika osnovnih i srednjih škola, kojima je osnivač Varaždinska županija, odnosno Grad Varaždin sudjeluje u mjeri samotestiranja, odnosno koliko ih ne sudjeluje i koliko je pozitivnih slučajeva detektirano s prvim tjednom primjenom ove mjere?

Iz Varaždinske županije poručuju da te podatke zatražimo od Ministarstva znanosti i obrazovanja, s obzirom na to da je provođenje mjere samotestiranja učenika u školama u njihovoj nadležnosti. I u Gradu Varaždinu kažu kako Stožer Civilne zaštite Grada Varaždina nema nadležnost, niti utvrđene obaveze u vezi mjere samotestiranja učenika, pa stoga ni ne raspolaže ovim podacima. Upit smo tako uputili Ministarstvu, no oni su nam poručili da se za detaljnije informacije obratimo - osnivačima škola!

Stoga smo pitanje o provođenju ove mjere, odnosno pitanje koliko se učenika testira i koliko je detektirano pozitivnih slučajeva tijekom prvog dana primjene mjere, pitali ravnatelje nekih osnovnih škola na području naše županije. 

Ravnateljica I. OŠ Varaždin Karmen Hans Jalšovec kaže kako u ovoj mjeri ne sudjeluje 13 posto učenika te škole.

- Kod učenika koji su se testirali prvog dana provođenja mjere četiri učenika bila su pozitivna - kaže ravnateljica.

U VII. OŠ Varaždin testira se 235 učenika od ukupno 254.

- Nakon što smo započeli s provedbom ove mjere utvrđena su tri pozitivna učenika - kaže ravnatelj VII. OŠ Varaždin Jurica Hunjadi.

I u OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice sa samotestiranjem se počelo početkom prošlog tjedna.

- Od 282 učenika naše škole devet učenika se ne testira, a nakon testiranja detektirano je dvoje učenika koji su bili pozitivni na Covid-19 - doznali smo od ravnateljice topličke škole Goranke Štefanić.

Ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić rekao je kako se na toj školi ne testira 12 posto učenika, a među učenicima koji se testiraju, na početku provedbe mjere detektirana su dva pozitivna slučajeva.

Ravnateljica III. OŠ Varaždin Anica Vragović kaže kako testove nije preuzelo 36 učenika, odnosno 9,4 posto od ukupnog broja učenika te osnovne škole. 

- Nakon prvog testiranja koje je počelo 14. veljače pozitivna su bila četiri učenika - kaže ravnateljica III. OŠ Varaždin.

Mjera samotestiranja u školama se nastavlja od 28. veljače, nakon što se učenici vrate na nastavu nakon drugog dijela zimskih školskih praznika.