"Imamo 22 milijuna eura koje će Grad dobiti već na proljeće za projekte" Foto: Grad Varaždin

"Imamo 22 milijuna eura koje će Grad dobiti već na proljeće za projekte"

VV | 8.2.2023. u 19:44h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj danas je u palači Herzer u Varaždinu održao prezentaciju na temu "Integrirano teritorijalno ulaganje u Urbano područje Varaždin 2021.-2027".

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, saborska zastupnica Natalija Martinčević, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, prorektor Sveučilišta Sjever Damir Vusić, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep, pročelnici upravnih odjela Grada Varaždina, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova, predstavnici općina i gradova i brojni zainteresirani građani.

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) namijenjen je financiranju aktivnosti održivog urbanog razvoja iz europskih fondova. Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) omogućuju integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. ITU mehanizmom velika važnost bit će dana razvoju regija i gradova, koji izravno i snažno doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu Europske unije.

Sredstva osigurana za ITU mehanizam namijenjena su za financiranje projekata koji omogućuju stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unapređenje infrastrukture za razvoj najvažnijih gospodarskih sektora, rekonstrukciju kulturne baštine u svrhu razvoja turizma, revitalizaciju zapuštenih vojnih, industrijskih i drugih područja te poboljšanje usluge javnog prijevoza.

Varaždinski gradonačelnik na ovaj je način upoznao širu javnost o mehanizmu Integriranog ulaganja na urbanom području Varaždin u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. Pri tome se osvrnuo na prioritete i ciljeve Integriranog teritorijalnog programa koji su obuhvaćeni Integriranim teritorijalnim ulaganjem, kao i o raspoloživim financijskim sredstvima za financiranje projekta kroz ITU mehanizam.

U drugom dijelu prezentacije pobliže je predstavio sedam strateških projekata prepoznatih u Nacrtu Strategije razvoja urbanog područja Varaždin. Gradonačelnik je pozivao sve zainteresirane stanovnike s cijelog Urbanog područja Varaždin i širu javnost na aktivno uključivanje u Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje traje do 26. veljače 2023. godine, a građani se mogu uključiti putem poveznice OVDJE

- Kroz jedinstveni ITU mehanizam možemo zajedno pridonijeti gospodarskom razvoju Urbanog područja Varaždin, stvarati povoljnije okruženje za poduzetnike, osigurati uvjete za obnovu kulturne baštine i razvoj novih turističkih proizvoda. Možemo osigurati da Grad Varaždin, kao i Urbano područje Varaždin, ubrza gospodarski razvoj kao konkurentna i poželjna sredina za poslovna ulaganja, područje ugodno i sadržajno bogato za život svojih stanovnika kao i konkurentna turistička destinacija. Za razliku od Sporazuma Sjever gdje je sav novac u nekakvom "cloudu“ (op.a. "oblaku“) jer mora se puniti iz NPOO, OPKK ili ITU, ovdje imamo opipljivih 22 milijuna eura koje će Grad Varaždin dobiti već na proljeće za projekte koje vam danas predstavljamo. Varaždin je grad koji je okupio najviše drugih jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj. Uključili smo maksimalno jedinica koliko smo mogli, bez obzira na to što će biti alokacija i na Ludbreg i na Novi Marof i na Varaždinske toplice i druge općine poput Kneginca i ostalih, većina ide na Grad Varaždin i mislimo da će tako cijela naša regija urbanog područja imati veliki napredak - rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako je ovo izuzetno važan strateški dokument kojim se odlučuje na što će se europski novci utrošiti u Varaždinu i okolici u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Prema riječima gradonačelnika, Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je prijavio strategiju razvoja urbanog područja na evaluaciju. „Zasad smo dobili odličan feedback i, ako bi u ožujku imali Gradsko vijeće, vjerujem da bismo bili prvi grad koji će u travnju potpisati ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova. Tako bi već prije ljeta mogli počeli s raspisivanjem natječaja.“ – najavio je gradonačelnik Bosilj. Dodao je kako su za Varaždin najvažniji projekt s FOI-em – izgradnja predinkubacijskog centra iza vile Oršić, uređenje bivšeg Kina Dom u Centar kreativnih industrija, uređenje sinagoge.

Prezentacija "Integrirana teritorijalna ulaganja u Urbano područje Varaždin 2021. – 2027.“ (U prezentaciji je prikazano stanje strateškog planiranja Urbanog područja Varaždin na dan 8. veljače 2023. godine, u procesu izrade Strategije razvoja urbanog područja Varaždin u razdoblju od 2021. do 2027. godine.)

Označeno u