Ilčić: Ne želimo podržati kandidate HDZ-a koje smatramo nedosljednim

VV/Index.hr | 10.3.2017. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

Lladislav Ilčić, posebni savjetnik za ljudska prava potpredsjednika Vlade Davora Ivo Stiera, podnio je ostavku. O tome je progovorio u Hrvatskom saboru.

Na moguće pitanje odlazi li s mjesta posebnog savjetnika zbog pritiska javnosti, Ilčić je odgovorio da u hrvatskom društvu postoji radikalna ljevica koja ne prihvaća pluralnost, odnosno postojanje drugih i drugačijih od njih te da je pod njihovim "pritiskom" već dulji niz godina, ali da to nikada nije utjecalo na njegove odluke.

- S obzirom da su kandidatura za gradonačelnika i obnašanje dužnosti posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade, Davora Ive Stiera nespojive, Ilčić je podnio ostavku na mjesto posebnog savjetnika, objasnili su iz HRAST-a.

Ilčić je zadovoljan ostvarenom suradnjom sa Stierom, no kao predsjednik stranke tvrdi da mora imati slobodu u javnim nastupima te se želi potpuno posvetiti Gradu Varaždinu, budući da vjeruje kako će ući u drugi krug i pobijediti na izborima, kao i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović u Šibeniku.

- Ne želimo u svojim sredinama podržati kandidate HDZ-a koje smatramo nedosljednim, koji žive načinom suprotnim od onoga za što se formalno zalaže njihova stranka, a to su kršćanske vrijednosti. Odnosno, smatramo da ne možemo podržati kandidate koji su sve, a samo ne vjerodostojni. Netko tko ima put od komunističke partije, preko liberalnih opcija do tzv. demokršćanskih ne može se nazivati vjerodostojnim. Takav pristup politici, koji se suprotstavlja vrijednosnim temeljima, ne može biti dobar za ljude i grad. On pretvara politiku u tehniku kojoj je jedini cilj smjena jedne ekipe s vlasti da bi došla druga, poručili su Ilčić i Zekanovič pri čemu je Ilčić mislio na HDZ-ova kandidata Damira Habijana za kojeg je rekao da "ne živi kršćanskim načinom života".

Najavili su i stvaranje nove političke opcije - moderne, obrazovane i kulturne hrvatske desnice - opcije koja neće zbog političke korektnosti "muljati" i lagati, već će hrabro govoriti istinu, jednako kao što su i oni činili dosad: kad je Ilčić rekao da su izbjeglice kulturološki različite od Europljana, da velikom broju njih nije život ugrožen već dolaze zbog novaca iz socijalne pomoći, kad se, kao jedini političar, usudio ukazati na nedostatke Jokićeve reforme ili kad je prokazao bogato državno financiranje radikalno lijevih udruga.

Ilčić i Zekanović smatraju da se u njihovim lokalnim sredinama previše ulagalo u asfalt i cigle a premalo u ljude.

- Rezultat toga je jako loša demografska situacija. U Varaždinu je za vrijeme mandata gradonačelnika Habuša broj rođene djece pao za 25%, a u Šibeniku je u proteklih 25 godina ukupan broj stanovnika pao za 25%. Bez novih generacija neće imati tko puniti gradske proračune. Ključ demografskog oporavka je sklonost društva obiteljskim vrijednostima. O tim vrijednostima, kao i o onim nacionalnim, danas nije lako govoriti jer postoji mreža radikalno lijevih udruga koje agresivno napadaju sve koji zastupaju navedene vrijednosti. Izgleda da je Hrast jedina parlamentarna stranka koja ima hrabrosti otvoreno zastupati te vrijednosti, a najbolji primjer je Istambulska konvencija za koju se zalažu sve parlamentarne stranke, ukazali su.

Označeno u