IDENTYUM NOW U Varaždinu predstavljen projekt koji će promijeniti način upravljanja osobnim podacima

MGA | 17.11.2021. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskom Tehnološkom parku danas je održana početna konferencija projekta "Identyum NOW", čiji je cilj stvaranje nove, inovativne usluge koja mijenja dosadašnji način upravljanja osobnim podacima. Riječ je o inovativnoj ideji iza koje stoji tim koji je prije tri godine, upravo u svrhu razvoja novog proizvoda, pokrenuo tvrtku Identity Consortium. Među njenim osnivačima je i Varaždinac Robert Ilijaš, s dugogodišnjim iskustvom rada u IT sektoru, između ostaloga radio je kao direktor informatike u Varaždinskoj banci. Kako pojašnjava, usluga koju će ponuditi tržištu na neki će način moći zamijeniti osobnu iskaznicu, a planiraju ga prvo plasirati na hrvatsko te zatim europsko i svjetsko tržište.

Razvoj projekta sufinanciran je sredstvima Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska, B Light shema bespovratnih sredstava i provodi se od 1. lipnja ove godine do kraja svibnja sljedeće godine. Tvrtka Identity nositelj je projekta, u kojem kao partneri sudjeluju i tvrtka Info3, zatim Hamag Bicro (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije) i Bancard Kft, kao partner iz Mađarske. 

- Identity NOW razvijen u sklopu projekta bit će jedinstvena globalna centralna točka, s fokusom na EU, za provjeru identiteta i uspostavu pravne valjanosti transakcija temeljenih na identitetu - pojasnio je Ilijaš na današnjoj kick-of konferenciji, na kojoj su zaposlenici Identityja ujedno proslavili treću godinu svoga poslovanja. Tvrtka je s početnih troje osnivača došla do današnjih desetero zaposlenika te je sklopila ugovore s dvoje velikih klijenata.

Također su dobili certifikate potrebne za razvoj i plasiranje novog proizvoda na tržište, za čiju će primjenu biti dovoljan samo smartphone. Među dobivenim dokumentima je i ISO 27701 certifikat, čime je Identity postala prva tvrtka u Hrvatskoj s tim certifikatom, a koji potvrđuje da tvrtka upravlja sigurnošću osobnih podataka svojih korisnika u skladu s najboljim praksama informacijske sigurnosti, potpunosti u skladu s odredbama GDPR-a.

- ISO 27701 nadopuna je certifikata ISO 27001, čije je uvjete Identyum ispunio u kolovozu ove godine. Dizajniran je za tvrtke koje upravljaju osobnim podacima korisnika i procesuiraju ih, a zahtjeva od njih da adresiraju specifične rizike, uključujući one koji se odnose na osobne podatke i privatnost - ističe Ilijaš. 

Identyum je dizajniran na način da se ne može pristupiti osobnim podacima korisnika koji su pohranjeni na tom istom sustavu. Osobni su podaci uvijek pod isključivom kontrolom krajnjih korisnika jer se tijekom svake pohrane šifriraju korisničkim PIN-om, čime nisu nikome dostupni, sve dok korisnik izričito ne dopusti pristup svojim osobnim podacima. Korisnik tada daje privolu, upisuje PIN i dopušta dekriptiranje podataka za primatelja koji je tražio podatke.

Označeno u