Iako novooboljelih 49 i dalje epidemiološka slika optimistična: Ne uvode se nove mjere, ali...

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.3.2020. u 09:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nacionalni stožer civilne zaštite na jutrašnjoj konferenciji istaknuo je da je 49 novooboljelih od koronavirusa.

- Ako to usporedimo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja. Većina od novih bolesnika dolaze s iste mikrolokacije, očekujemo da će mjere koje smo tamo uveli dovesti do sprečavanja širenja zaraze - rekao je Vili Beroš.

Navedeno je i da je ukupno četvero umrlih, nakon što je tijekom noći s petka na subotu umrla bolesnica u Puli, u dobi od 93 godine. Testirano je 4938 bolesnika te je 19 na respiratoru dok je 45 osoba opravljenih i otpuštenih.

- Podaci ukazuju da je epidemiološka slika zadovoljavajuća i optimistična, a to je, uz vjeru, potrebno da bi prebrodili ovu ugrozu - dodao je ministar Beroš uz zahvalu svima.

Prenio je i poruku psihologa da pretjerano usmjeravanje na korona virus nije najbolje za javnost te da psiholozi savjetuju da bi se svi trebali posvetimo primjerice čitanju, nekim sadržajima koji su nam dostupni.

- Radimo i posvetimo se onome za što nismo prije imali vremena i to će nam olakšati da prebrodimo situaciju – istaknuo je Beroš.

Na pitanje što je s najavljenim strožim mjerama i je li će se provesti, Božinović je rekao da su trenutne mjere dosta striktne i daju rezultate, samo ih se treba pridržavati.

- Poduzeli smo cijeli niz mjera, donijeli smo mjere o otvaranju specijaliziranih trgovina na tržnicama i cijeli dan smo bili u kontaktu s lokalnim i regionalnim razinama. Policija je dobila posebne upute pa prate situaciju da li se trgovci i kupci pridržavaju mjera. Stoga, trenutno ne planiramo nikakve nove mjere, ali ćemo promišljati o situaciji. Mjere koje smo poduzeli dosta su striktne i daju rezultate pa nije cilj propisivati strože mjere već treba poštivati što je propisano, to je najbitnije. Svi moramo shvatiti da je ovo borba svih nas za nas – rekao je Božinović, dodajući da je ovo bitka koja će se, dok struka ne nađe lijek i dok se ne stvori imunitet, pobijediti jedino ako ostanemo doma.

Označeno u