I za sutra upaljen narančasti meteoalarm; opasnost od grmljavinskih nevremena, tuča i poplava

VV | 27.8.2023. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

I za sutra, ponedjeljak, 28. kolovoz, Državni hidrometeorološki zavod oglasio je narančasti meteoalarm. Za razliku od ovotjednih toplinskih valova, za sutra se upozorava na opasnost od grmljavinskog nevremena.

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će već u noći i ujutro sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a najkasnije, tek kasno popodne, doći će do Slavonije.

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27. Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C.

I na sjeverozapadu Hrvatske (Zagrebačka regija) sutra je lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme. Moguća je tuča, a vjerojatnost grmljavine veća je od 65 %.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu - stoji u upozorenju za Zagrebačku regiju DHMZ-a.

Označeno u