I varaždinski socijalni radnici prosvjeduju pred Ministarstvom u Zagrebu

Varaždinske vijesti | 10.7.2019. u 12:21h | Objavljeno u Aktualno

Slučaj ubijene socijalne radnice i njezinog kolege koji se bori za život u Đakovu šokirao je cijelu Hrvatsku, a tim povodom se danas održava prosvjed u Zagrebu kojem su se pridružiti i djelatnici varaždinskog Centra za socijalnu skrb.

Kako kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin, Sibila Krajnik, osam je djelatnika otišlo u Zagreb na prosvjed, a svi drugi su na svojim radnim mjestima. Navodi da je, prema pismenom naputku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Centar za socijalnu skrb Varaždin zatvoren za primanje stranaka i rad sa strankama danas 10. i sutra 11. srpnja, a za hitne slučajeve organizirano je dežurstvo.

- Dakle, unatoč naputku Ministarstva koje omogućava da djelatnici ta dva dana izostanu s posla, gotovo su svi na svom radnom mjestu - ističe ravnateljica Krajnik.

Na pitanje je li bilo sličnih slučajeve u Varaždinskoj županiji i kako komentira ovaj slučaj, ravnateljica Centra navodi da slučajeva ubojstva u Varaždinu nije bilo, ali da su djelatnici Centra izloženi gotovo dnevnoj agresiji.

- Prije 19 godina u Splitu je ubijen djelatnik, socijalni radnik Jakov Kudrić i sad opet u Đakovu isto. Ovo je tragedija koja se nadalje ne smije ponoviti i koja treba biti poticaj za rješavanje problema u sustavu, prije svega statusa i sigurnosti djelatnika jer su Centri za socijalnu skrb i djelatnici izloženi gotovo dnevnoj agresiji i prijetnjama nezadovoljnih korisnika, izloženi gotovo linču na društvenim mrežama...iako su samo u situaciji da provode zakonske obaveze.  Naše stranke su u specifičnim, često ekstremnim životnim situacijama, što od djelatnika zahtijeva izuzetne napore i poseban stručni pristup, a uz verbalnu agresiju,  bilo je kod nas u Varaždinu i fizičkog nasilja prema djelatnicima - dodaje sugovornica.

Označeno u