I Varaždinci u timu FER-a, čiji je projekt pomeo svjetsku konkurenciju i dobio dva milijuna dolara

VV | 9.2.2024. u 16:36h | Objavljeno u Aktualno

Projekt tima s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) pobijedio je u Abu Dhabiju na međunarodnom natjecanju u robotici - MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge) te osvojio vrijednu nagradu - dva milijuna dolara!

MBZIRC (The Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge) prestižno je robotičko natjecanje koje predstavlja vrhunac inovacija i tehnološke izvrsnosti u području robotike. Održava se svakih dvijr godine u Abu Dhabiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, okupljajući najsvjetlije umove i najnaprednije tehnologije iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji zadatak natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.  U studenom prošle godine tim FER-a je s još četiri tima ušao u finale natjecanja, ostvivši iua sebe pedesetak timova s uglednih sveučilišta i tvrtki iz cijelog svijeta, kao što su Lockheed Martin i  MIT Massachusetts Institute of Technology.

U konkurenciji koja prelazi šezdeset timova iz raznih svjetskih sveučilišta, istraživačkih institucija i tvrtki, FER-ov tim je nakon dvije godine natjecanja došao do finala i odnio pobjedu, a u timu su bili i Varaždinci,  mlađi znanstveni novak i predavač Robert Milijaš te doktorand Jakob Domislović,  mlađi znanstveni novak i predavač na FER-u, bivši učenik 7. OS i Prve gimnazije.

Tim predvođen Barbarom Arbanas Ferreirom bio je bolji od timova Fly Eagle (Kina/UAE), Roc (Švedska/Danska), Warsaw Minotaurs (Poljska) i Team Kaist (Južna Koreja).