I u vrijeme pandemije stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji među najnižima Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I u vrijeme pandemije stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji među najnižima

VV | 27.12.2020. u 17:14h | Objavljeno u Aktualno

Koliko je koronakriza pokvarila poslovanje poduzetnika u ovoj godini tek će se vidjeti, no već sada je poznato kako je pandemija koronavirusa neke “koštala” posla.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin, na području Varaždinske županije u 2019. godini evidentirane su prosječno mjesečno 2.542 nezaposlene osobe, što je za 18 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Stopa nezaposlenosti u lipnju 2019. godine bila je 3,7 posto, dok je za isto razdoblje u 2020. iznosila 4,5 posto, što je apsolutno gledano povećanje za 613 nezaposlenih osoba u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin. Ako se usporedi kretanje nezaposlenosti krajem lipnja ove i krajem lipnja 2019. godine u odnosu na ostale hrvatske županije i Grad Zagreb, Varaždinska županija i u pandemijskim uvjetima ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti.

- Ona je gotovo dvostruko manja od državnog prosjeka koji iznosi 8,9 posto te se Varaždinska županija po visini stope nezaposlenosti nalazi odmah iza Grada Zagreba – navodi se u Informacijama o stanju gospodarstva u Varaždinskoj županiji u 2019. godini te prvoj polovici ove godine.

Tome su očito pridonijele i mjere koje su uvedene kako bi se pomoglo gospodarstvenicima za vrijeme pandemije koronavirusa. Kako bi se radnicima osigurala radna mjesta Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin od ožujka do lipnja provodio je mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Prema objavljenim Informacijama o stanju gospodarstva u Varaždinskoj županiji u 2019. godini i prvoj polovici ove godine, koje su prihvaćene na Županijskoj skupštini, ukupno je isplaćeno nešto manje od 288 milijuna kuna potpora koje su obuhvatile 31.189 radnika.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci