I u Varaždinskoj županiji velika međuresorna vježba SIGURNOST 22, simuliran šumski požar Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

I u Varaždinskoj županiji velika međuresorna vježba SIGURNOST 22, simuliran šumski požar

vv | 10.6.2022. u 18:42h | Objavljeno u Aktualno

Danas je na području 6 hrvatskih županija održan terenski dio velike međuresorne vježbe SIGURNOST 22. Vježbu su na području Divulja pratili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Damir Trut, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike admiral Robert Hranj, zapovjednik zapovjednog oružanog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, ravnateljica Ravnateljstva za robne zalihe Anja Bagarić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, predstavnik Gasilske zveze Slovenije Gašper Janežić te predsjednici i zapovjednici vatrogasnih zajednica županija i Grada Zagreba, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Uzvanike je ispred prostorija Interventne vatrogasne postrojbe Divulje dočekalo postrojeno 60 vatrogasaca Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Nakon što je premijeru Plenkoviću prijavak podnio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, svi okupljeni su se uputili prema dvorani u kojoj su na ekranima i putem prezentacije pratili događanja na izdvojenim lokacijama.

Vježba na području 6 županija

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković ukratko je okupljene upoznao s događanjima na pojedinim točkama na kojima se izvodila vježba, a ove je godine fokus vježbe stavljen na kontinentalne županije u kojima šumski požari sve češće predstavljaju problem. Šumski požar je simuliran u Varaždinskoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj dok je u Karlovačkoj županiji simulirana velika prometna nesreća, a u Osječko-baranjskoj županiji prikazani su načini saniranja posljedica velikog nevremena i poplave. Svi podaci su se slijevali u Operativno vatrogasno zapovjedništvo odakle su koordinirane akcije sa snagama na terenu.

Šumski požar je simuliran u Varaždinskoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U vježbu je uključeno ukupno 15 subjekata, 297 vatrogasaca i 53 postrojbe.

Zapovjednik Tucaković je izvijestio nazočne o tijeku priprema i izvršenja Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini, a u kojemu sudjeluje 48 subjekata.

- Koristim priliku zahvaliti predsjedniku Plenkoviću kao i cjelokupnoj Vladi koja je učinila sve da hrvatsko vatrogastvo ide velikim korakom prema naprijed – kazao je zapovjednik Tucaković.

Na kraju se zahvalio i svim sudionicima sustava zaštite od požara, od lokalne i regionalne vlasti do svih službi u sustavu te ih pozvao da svi zajedno doprinesemo da do požara ne dođe jer sigurna Hrvatska znači i siguran turizam.

Plenković: Vlada je uz hrvatske vatrogasce

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da ova vježba pokazuje visoki stupanj funkcionalnosti sustava domovinske sigurnosti i ukupne kvalitete pripreme i prevencije za protupožarnu sezonu.

- Prvi i glavni element koji želim naglasiti je da vam zahvalim na svemu što činite za Hrvatsku, a 126.000 pripadnika vatrogasnih postrojbi kazuje koliko je vatrogastvo snažno, važno i bitno za hrvatsko društvo. Vatrogastvo ima bitnu ulogu na lokalnoj, regionalnoj, državnoj, a i međunarodnoj razini – rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Sigurnost_22_premijer.jpg

Dodao je kako je koordinacija sustava domovinske sigurnosti značajno povezala sve aktere na jedan korisniji način što se osjeti i kroz ovakve međuresorne vježbe i zajedničko djelovanje. Predsjednik Vlade Plenković spomenuo je kako Vlada RH čini sve da sustav vatrogastva bude što učinkovitiji, a izdvajanjem više financijskih sredstava kroz nabavu novih vozila podignuta je sposobnost i kvaliteta rada.

- Nepovoljne vremenske prilike zahtijevat će dodatnu odgovornost u pripremi protupožarne sezone, a današnja vježba i sjednica koordinacije domovinske sigurnosti pridonijet će tome da vidimo što još moramo učiniti kako bi ova požarna sezona bila što uspješnija. Nastavit ćemo vas podupirati da imamo što manje štete i da nam što manje ljudi nastrada, a i da pomognemo i drugima u našem susjedstvu – zaključno je rekao predsjednik Vlade RH.

Nakon posjeta Situacijsko-operativnom središtu u kojem su ukratko upoznati s radom, dužnosnici su se uputili u izmješteno Operativno vatrogasno zapovjedništvo i pogledali taktičko tehnički zbor.