I u nasjevernijoj hrvatskoj županiji bez novooboljelih, ali i bez pojačanog dolaska "gastarbajtera" doma Foto: Međimurska županija

I u nasjevernijoj hrvatskoj županiji bez novooboljelih, ali i bez pojačanog dolaska "gastarbajtera" doma

VV | 11.4.2020. u 18:41h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom protekla 24 sata sva testiranja koja su obavljena na području Međimurja su negativna. Obavljeno je testiranje nad 13 osoba, što čini ukupni broj testiranja 147.

- Kako je tijekom jučerašnjeg dana na službenim stranicama Nacionalnog stožera povećan broj zaraženih osoba za Međimursku županiju na sedam, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije detaljnom provjerom je utvrdio kako je riječ o osobi s prebivalištem na području Međimurske županije, a koja je zaposlenica zdravstvene ustanove u susjednoj županiji, te je tamo prilikom testiranja potvrđena sumnja na virus COVID 19. Epidemiološka struka prilikom provođenja nadzora utvrdila je kako je pozitivna osoba s cijelom svojom obitelji u kućnoj karanteni a obuhvaćeni su i svi kontakti. Osoba je dobrog općeg stanja i nema potrebe za hospitalizacijom – izvijestili su iz međimurskog Stožera civilne zaštite.
Od početka pandemije koronavirusa, u Međimurju je zabilježeno ukupno sedam zaraženih osoba, od čega su dvije osobe ozdravile, četvero osoba je unutar jedne obitelji, a sedma zaražena osoba radi na području susjedne županije.
- Trenutno je na području Međimurske županije aktivno 1146 mjera samoizolacije. Policija svakodnevno kontrolira izrečene mjere samoizolacije, a sve prekršitelje prijavljuje nadležnom državnom inspektoratu. Također, tijekom ovoga tjedna u Republiku Hrvatsku preko graničnih međunarodnih graničnih prijelaza koji su na području Međimurja nije zabilježen pojačani priljev osoba što pokazuje poštivanje preporuka i uputa – poručili su.

Najavljeno je kako će se ovog blagdanskog vikenda pojačano kontrolirati kretanje građana bez propusnica, osobito automobile stranih registarskih oznaka.

- Mole se svi građani da poštuju ograničenje kretanja. Svi oni koji su imali namjeru povratka iz primjerice Austrije, Njemačke i drugih zemalja, moraju biti svjesni činjenice da će im pri ulasku u Republiku Hrvatsku biti naložene mjere samoizolacije. Od iznimnog je značaja da se građani odgovorno i savjesno pridržavaju naloženih mjera jer tako ne ugrožavaju zdravlje svojih najbližih, pa tako i šire društvene zajednice - ističu.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije obavještava javnost kako je trenutni režim kretanja s propusnicama i dalje na snazi, obzirom da nije postignut dogovor između načelnika i gradonačelnika međimurskih općina i gradova.
Ujedno, preporuka je međimurske policije da danas ne pale „vuzmenke“. Ako će građani ipak na svojim parcelama to činiti moraju pritom voditi računa prvenstveno o vlastitoj sigurnosti, te o sigurnosti svoje i tuđe imovine. Svakako, pritom moraju dosljedno poštivati i epidemiološke upute o socijalnom distanciranju, te svakako izbjeći situacije da se prilikom paljenja „vuzmenki“ organiziraju obiteljska druženja.
- Pred nama je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, koji će ove godine izgledati drugačije od svih dosadašnjih. S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo molimo da ga obilježite u najužem obiteljskom krugu te tako poštujete sve propisane mjere, osobito održavanje potrebne distance – apeliraju.

Svima koji su usamljeni i preplašeni u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije na raspolaganju su stručnjaci koji mogu pomoći i pružiti psihosocijalnu podršku putem poziva na telefonski broj 099/221-888.