I u Međimurju oštećeni krovovi i dimnjaci, organizira se prikupljanje pomoći za Petrinju

Varaždinske vijesti | 29.12.2020. u 16:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Današnji potres magnitude 6,2 po Richteru s epicentrom kod Petrinje u 12:19 sati, osjetio se i na području Međimurske županije. Stožer civilne zaštite Međimurske županije pozvao je općinske i gradske stožere civilne zaštite da na svom području provjere eventualnu nastalu štetu.

>> Novi potres kod Petrinje 6.3 po Richteru, osjetilo se i podrhtavanje u Varaždinu

- Prema prvim informacijama, zdravstvene ustanove na području Međimurske županije nisu pretrpjele štete, a općinski i gradski stožeri civilne zaštite provode provjeru eventualnih šteta u ambulantama domova zdravlja diljem Međimurja. Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije kontaktirao je sve domove za starije i nemoćne osobe na području Međimurske županije i utvrdio da nema nikakvih materijalnih šteta na infrastrukturi zgrada te se svi korisnici osjećaju dobro - priopćio je međimurski stožer civilne zaštite.

- U trenutku potresa pet vozila saniteta je bilo na području grada Zagreba koji su prevozili pacijente na terapije no nije bilo nikakvih problema - dodali su.

- Potres je prouzročio prekid telefonskih linija u trajanju od 12:25 do 12:48 sati. Telefonske linije sada rade bez većih poteškoća, a građani sve informacije mogu dobiti kod žurnih službi na broju 112 - napomenuli su.

Do 14 sati centar 112 Međimurske županije zaprimio je 5 dojava o potresu s materijalnom štetom, u vidu oštećenja krovišta i dimnjaka no eventualne štete će se tek utvrditi.

- Prema informacijama operativnog centra civilne zaštite, u vremenu od 12:23 do 13:08 sati zabilježeno je još 18 podrhtavanja tla magnitude od 2,6 do 4,6 po Richteru - dodali su iz stožera, uz napomenu da su sve raspoložive snage u Međimurju stavljene na raspolaganje stanovništvu i u funkciji su maksimalne pripravnosti.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije otvorio je e-mail adresu za građane Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Žurne službe Međimurske županije na raspolaganju su za pomoć potresom oštećenim područjima Sisačko-moslavačke županije, osobito HGSS, vatrogasne postrojbe i Crveni križ.

Ujedno si izvijestili da policija ukida kontrolne punktove među županijama, odnosno da je sustav e-propusnica suspendiran do daljnjega.

>> Plenković u Petrinji: Ukidamo propusnice za cijelu državu, ali molimo građane da budu odgovorni

- Hrvatska gorska služba spašavanja uputila je iz Međimurja sedmero ljudi na ispomoć u Petrinju. Javna vatrogasna postrojba i Dobrovoljna vatrogasna društva Međimurja su stavljene u pripravnost za odlazak na potresom pogođena područja. Crveni križ će koordinirati prikupljanje humanitarne pomoći te će se uputiti poruka javnosti kad će se znati više informacija. Zahvaljujemo svim našim građanima koji se javljaju sa željom da pomognu - dodali su iz međimurskog stožera.