I TOGA IMA Uz ranijih 10 mil., OBV dužan platiti još skoro milijun kuna

| 5.10.2020. u 18:20h | Objavljeno u Aktualno

U svega tjedan dana nepravomoćno je okončano čak jedanaest novih sporova koje su protiv varaždinske Opće bolnice pokrenuli njezini zaposlenici, uglavnom liječnici, ali ima i inženjera te drugih, koji su je tužili zbog neisplaćene plaće s osnova dodataka za posebne uvjete rada i iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, zatim neisplaćenog dodataka na prekovremeni rad pa razlike naknade za godišnji odmor i sl. Svi su oni, kao i deseci njihovih kolega ranije, dobili sporove od 30.000 pa do 150 tisuća kuna. Naravno, tome treba dodati i kamate te troškove zastupanja kako odvjetnika tužitelja, tako i bolnice, koja ima svoje pravnike, ali je zastupa vanjski ured.

To ne bi možda čudilo da bolnica, pri čemu varaždinska nije nikakav izuzetak, redovito gubi ovakve sporove. A razlog je stajališta Vrhovnog suda, koji je zauzeo stav da se dodaci za posebne uvjete rada isplaćuju i na iznos naknade za prekovremene sate rada te da se prekovremeni sati obračunavaju na način da u prekovremeni rad ulaze svi sati iznad redovnog mjesečnog fonda radnih sati. Osim toga, zaposlenicima bolnicama je u ugovorima o radu, odnosno rješenjima kojima ima je određivana plaća, jasno naznačeno pravo na uvećanje plaće upravo temeljem dodataka za otežane uvjete rada i iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, i to za otežane uvjete rada prvo u postotku od 16%, a za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi u postotku od 12% od 15. svibnja 2017. pa nadalje.

Sukladno tome, prvostupanjski sud zauzima stav da tužitelji imaju pravo na navedene dodatke i za vrijeme prekovremenog rada jer i u prekovremenom radu rade poslove svog radnog mjesta pa im zbog toga pripadaju i dodaci za otežane uvjete rada te za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, a kako to proizlazi i iz odredbi Kolektivnih ugovora.

- Stoga je nelogično i neživotno da tužitelji ne bi pripadali navedeni dodaci i na sate koji su odrađeni u prekovremenom radu, a slijedom čega sud smatra da je tuženik bio u obvezi obračunavati te dodatke ina prekovremeni rad tužitelju. Posebno se dodaje da iz odredaba kolektivnih ugovora i zaključenih ugovora o radu pa i rješenja tuženika o određivanju visine plaće tužitelja ne proizlazi da bi se ti dodaci isključivali sa prekovremenim radom pa tako niti rad u dežurstvu koji se treba obračunavati kao prekovremeni rad, ukazuje sud u jednoj od presuda.

Kakav je epilog ove i sličnih tužbi donesenih prošlog tjedna? Varaždinska bolnica, koja je prema ranijim presudama u ovakvim sporovima treba platiti oko 10 milijuna, morat će platiti još skoro milijun kuna. Od toga iznosa, jedanaestorici zaposlenika ide više od 600.000 kuna zbog neisplaćenih dodataka i sličnog, a više od 100.000 kuna za troškove njihovih odvjetnika. Naravno, tome još valja pribrojiti kamate i troškove odvjetnika bolnice, koji zastupaju odvjetnici iz Odvjetničkog društva Petrić i dr., čiji su troškovi u ranijim sporovima ukupno iznosili više od 300.000 kuna.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci