Državno odvjetništvo uključuje se u prodaju palače Zakmardy, za koju je biskupija dala najveću ponudu

IKR, MGA | 14.11.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Da je u dražbi palače sudjelovala država ili Grad Varaždin smatramo da bi se za nekretninu dobio veći iznos - veli odvjetnik Divić, koji je u ime Stanoinga podnio žalbu na dosudu zbog zanemarivanja prava prvokupa jer o prodaji palače, kao kulturnog dobra, ništa nisu znali ni Grad, ni Županija, niti RH.

Palača Zakmardy, kulturno dobro pod zaštitom Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, još nije prodana, odnosno Stanoing je i dalje upisan u zemljišne knjige kao njezin vlasnik, a pitanje je hoće li se to i kada promijeniti, unatoč uspješno provedenoj javnoj dražbi jer se u kupoprodaju uključuje i državno odvjetništvo.

Još 3. siječnja počela je elektronička javna dražba radi prodaje ove vrijedne građevine od 476 kvadrata u Varaždinu i njezinog dvorišta od 304 kvadrata i to u sklopu ovršnog postupka, koji su 2016. godine pokrenuli vjerovnici Stanoinga. Minimalni zakonski iznos ispod kojeg se palača nije mogla prodati na nadmetanju koje je trajalo od 15. do 29. ožujka iznosio je 7,3 milijuna kuna. Najvišu ponudu od 7.324.000 kuna dala je Varaždinska biskupija, koja je imala rok od 30 dana za uplatu razlike od 913.000 kuna jamčevine.

Općinski sud 15. lipnja donosi rješenje o dosudi palače i dvorišta. No, kao što smo pisali početkom listopada, ono nije postalo pravomoćno zbog žalbe, koja još uvijek nije riješena, unatoč požurnicama ovrhovoditelja, Adriatic Assetsa, tvrke koja je preuzela bančina potraživanja prema Stanoingu.

Navodeći da je došlo do bitne povrede postupka, odvjetnik Stanoinga Dalibor Divić u žalbi od 20. lipnja navodi da je Općinski sud “proveo postupak prisilne prodaje i dosudio nekretninu kupcu ignorirajući činjenicu da je nekretnina, koja je predmet prodaje, zaštićeni spomenik kulture”.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...