I privatni dječji vrtić "Duda" iz Hrastovljana dobio EU novce za poslijepodnevnu smjenu

| 13.5.2019. u 17:44h | Objavljeno u Aktualno

Osim Dječjeg vrtića “Bubamara” iz Gornjeg Kneginca i privatnog vrtića “Smjehuljica” iz Ludbrega, u travnju je još jedan vrtić s područja Varaždinske županije dobio EU sredstva za unapređenje rada vrtića i poslijepodnevni rad. Riječ je o privatnom vrtiću “Duda” iz Hrastovljana koji su projekt prijavili u suradnji s privatnim vrtićem “Ježić” iz Črešnjeva.
EU projekt za unapređenje rada vrtića i uvođenje poslijepodnevne smjene pobudio je veliki interes u Hrvatskoj otkad ga je prije godinu i više dana iniciralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Isprva je za potrebe projekta iz Europskog socijalnog fonda bilo osigurano 300 milijuna kuna, a zatim je zbog velikog interesa svota povećana na ukupno 318 milijuna kuna te je natječaj u ožujku zaključen. Kako prenosi portal Gradonačelnik.hr, prvo je potpisano 60 ugovora s vrtićima ili gradovima i općinama koji su osnivači vrtića, a u travnju je potpisano još osam ugovora, među kojima je bio i spomenuti vrtić iz Općine Martijanec. Prije toga sredstva su dobili vrtići “Bubamara” i “Smjehuljica”, koja projekt provodi u suradnji s partnerom Gradom Ludbregom.
Najveće su iznose za svoje vrtiće povukli gradovi Zadar, Dubrovnik i Split, ali su također među uspješnima bili i međimurski gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središte, kao i grad Bjelovar koji je povukao čak 14 milijuna kuna, dok je u zadnji tren, u travnju, ugovor potpisao i Donji Kraljevec.
Zakasnili s prijavom
Na području Varaždinske županije najagilnija je čini se bila Općina Gornji Kneginec i nekoliko privatnih vrtića dok su neki pripremili projekt ali su zakasnili s prijavom jer su zbog velikog interesa prijave na natječaj obustavljene još u lipnju prošle godine. Među onima koji su projekt pripremili, ali ga nisu stigli prijaviti, su Grad Varaždin, koji je projekt pripremio u suradnji s Dječjim vrtićem “Varaždin” te privatni vrtić “Dječji svijet” iz Varaždina. Kako ističe Ljubimka Hajdin, vlasnica i ravnateljica “Dječjeg svijeta”, spomenuti EU projekt imao je dvije važne komponente; produljeni rad vrtića ali i uvođenje novih, inovativnih programa.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti