I djelatnici centara za socijalnu skrb tuže ustanove gdje rade: Tko ih zastupa? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I djelatnici centara za socijalnu skrb tuže ustanove gdje rade: Tko ih zastupa?

Ivica Kruhoberec | 7.6.2021. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Nakon više desetaka, ako ne i stotina pa i tisuća liječnika, nastavnika, učitelja i policajaca zbog neobračunavanja povećanja plaća dogovorenog još 2006. godine, a zatim odgođenog zbog recesije, i djelatnici centara za socijalnu skrb počeli su tužiti ustanove u kojima rade. I to uspješno.  

Naime, kao i svi ostali spomenuti iz javnih službi, i socijalni radnici dobivaju prvostupanjske presude u svoju korist, odnosno iznose između pet i deset tisuća kuna, kao i sud-ske troškove. No, dok neki centri za zastupanje pred sudovima šalju svoje djelatnike, neki za to angažirati vanjske odvjetnike i odvjetničke urede. Ishod je isti, ali neće biti i troškovi. 

Tko i kako odabire odvjetnike? Centar za socijalnu skrb Varaždin, prema presudi varaždinskog Općinskog suda, treba svojoj zaposlenici J.P. platiti sedam tisuća kuna, koji se uvećavaju za zatezne kamate počevši od 2016., odnosno 2017. g-dine. Uz to, dužan joj je nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.812 kuna zajedno sa zakonskim zateznim kamatama, a tome valja dodati i troškove koje su imali punomoćnici Centra, koji je na sudu zastupan po odvjetnicima iz Odvjetničkog društva Petrić i dr.

U tužbi zaposlenica navodi da je 23. studenog 2006. između Vlade RH i više sindikata javnih službi sklopljen Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama, kojim je ugovoreno povećanje osnovice za izračun plaća u javnim službama, i to po 6 posto u 2007., 2008. i 2009. Međutim, osnovica je privremeno zamrznuta zbog recesije, sukladno dodatku sporazuma. Ipak, njegovim je izmjenama 2011. predviđeno usklađivanje osnovice plaća u javnim službama s rastom prosječne plaće, odnosno da će osnovica za obračun plaća u javnim službama iznositi 5.415,37 kuna bruto za mjesec u kojem službeni pokazatelji Državnog zavoda za statistiku RH ukažu na poboljšanje stanja. Međutim, iako je u drugom tromje-sečju 2015. zabilježen rast BDP-a u 1,2%, a u trećem tromjesečju od 2,8%, Centar je bez obzira na to plaću obračunavao po osnovici od 5.108,84 kuna pa je i nastalo dugovanje na ime razlike plaće u ukupnom iznosu od 7.071,16 kuna...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...