Zašto u kafićima više nećete moći čitati njihove novine i druge tiskovine

Varaždinske vijesti | 7.5.2020. u 19:25h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas, 7. svibnja, “Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz koronavirus.

Tako je u preporukama, među ostalim navedeno, da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće od 6 do 23 sata. Ulazak gostiju regulirat će se tako da će sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 metara pa i stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 metara. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 metara od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak na konferenciji je naglasio da će prema navedenim pravillima moći raditi i objekti koji nemaju terase te da se izašlo u susret svima. Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 metara između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom nije dopušteno zadržavanje. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Što se osoblja tiče, oni si moraju u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke. Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Iako se radi o preporukama, izričito se zabranjuje korištenje novina, časopisa i drugih tiskovina u ugostiteljskim objektima, koje su oni kupili. Tako je propisao nacionalni Stožer, dok se stručnjaci slažu da je zanemariv rizik prijenosa koronavirusa preko novina. Štoviše, još nije zabilježen slučaj zaraze koronavirusom prilikom čitanja novina ili sličnog, a to je potvrdilo i istraživanje provedeno uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, časopisa Journal of Hospital Infection, američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti te Centra John Innes. U tom se istraživanju navodi da virus najkraće opstaje na poroznom materijalu kao što je karton dok se dulje zadržava na drugim materijalima, kao što je metal. A metalne su, primjerice, tipke na bankomatu pa nitko ne zabranjuje njihovo korištenje niti ih dezinficira. Zašto se onda zabranjuju samo novine na javnim mjestima, umjesto da se daju preporuke o pranju ruku ili sličnog nakon čitanja, ako postoji niz potencijalno opasnijih primjera, ali to vjerojatno samo zna naš Stožer, koji nije dao baš nikakvo objašnjenje za još jednu, krajnje dvojbenu zabranu.