HZJZ objavio nove upute: postrožen klinički kriterij za prestanak izolacije

VV/Večernji list | 27.10.2020. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas nove preporuke u koje su uključene izmjene vezane uz kriterije za testiranje, prekid izolacije i karantene. U novim objedinjenim uputama je postrožen klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika pa je sada potrebno minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma, piše Večernji list.

Prema odluci Eskpertne skupine kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana uz pojačano pridržavanje mjera za sprječavanje infekcija po izlasku iz izolacije.

Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana. - kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od COVID-19.

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan dan). - sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku na kojem se uzima bris njihovom djetetu), piše Večernji list.

Detaljnije pročitajte ovdje.