HZJZ objavio detaljne preporuke: počinje cijepljenje trećom dozom Foto: VV arhiva / ilustracija

HZJZ objavio detaljne preporuke: počinje cijepljenje trećom dozom

Varaždinske vijesti | 12.10.2021. u 18:58h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas je objavio preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv Covida-19 u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje trećom dozom, tzv "booster" dozom, osoba koje su završile primarno cijepljenje.

Davanje treće doze cjepiva preporučuje se određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba, kao dodatna doza onim osobama za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor na cjepivo. O vremenu kada je treća doza potrebna odlučuje liječnik specijalist koji osobu liječi.

Umjerena do teška imunosupresija uključuje, ali nije ograničena, osobe sa sljedećim stanjima:

- aktivno liječenje solidnih tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti
- osobe na hemodijalizi
- osobe kojima je transplantiran solidni organ te se primjenjuje imunosupresivna terapija
- primjena CAR-T stanica ili transplantacija hematopoetskih matičnih stanica (unutar 2 godine nakon transplantacije ili uzimanja imunosupresivne terapije)
- umjerena ili teška primarna imunodeficijencija (npr. DiGeorgeov sindrom, Wiskott-Aldrichov sindrom)
- uznapredovala ili neliječena HIV infekcija (osobe s HIV-om i brojem CD4 stanica <200/mm3, anamneza AIDS indikatorskih bolesti bez imunološke rekonstitucije te kliničke manifestacije
infekcije HIV-om)
- aktivno liječenje visokim dozama kortikosteroida (tj. ≥20 mg prednizona ili ekvivalenta dnevno ako se primjenjuje ≥2 tjedna; ≥40 mg prednizona ili ekvivalenta dnevno dulje od tjedan dana), alkilirajućim agensima, antimetabolitima, imunosupresivnim lijekovima radi transplantacije, primjena kemoterapije u terapiji raka koja je klasificirana kao jako imunosupresivna, blokatori tumor-nekrotizirajućeg faktora (TNF blokatori) i drugi biološki lijekovi koji imaju imunosupresivno ili imunomodulacijsko djelovanje.

Za razliku od dodatne doze, docjepna "booster" doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja, kako bi se produžila duljina trajanja zaštite protiv virusa.

Stoga se docjepljivanje preporučuje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, i kod drugih pružatelja usluge smještaja te zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima, zdravstvenim radnicima te svim osobama u dobi 65 i više godina.

Cijepljenje trećom dozom preporučuje se i svim osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike Covida-19.

- Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom - navodi HZJZ.

Iz HZJZ-a poručuju da osobama koje su preboljele Covid-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza.

Za docjepljivanje se preporučuje cjepivo Comirnaty (Pfizer) i to minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, s obzirom da je Europska agencija za lijekove (EMA) dala odobrenje za primjenu docjepne doze samo za to cjepivo.

- Za osobe koje su se primarno cijepile drugim cjepivima, docjepljivanje cjepivom Comirnaty izlazi izvan odobrenih indikacija, tj. radi se o off-label primjeni koju smatramo opravdanom na temelju dostupnih medicinskih znanja. Očekuje se uskoro i ocjena primjene treće doze cjepiva Spikevax (Moderna) te ćemo u skladu s ocjenom revidirati ove preporuke - ističu u HZJZ-u.

Za docjepljivanje i primjenu treće doze građani mogu koristiti sve dostupne kanale cijepljenja kao i za primarno cijepljenje: punktove za cijepljenje bez najave, izabranog liječnika obiteljske medicine ili pak cijepljenje na licu mjesta (domovi za starije osobe, zdravstvene ustanove za zdravstvene radnike itd).

Iz HZJZ-a napominju kako je prioritet cijepiti se s dvije doze (odnosno jednom u slučaju Janssenova cjepiva) za one osobe koje se još nisu cijepile.

Kategorije stanovništva kojima HZJZ preporučuje docjepljivanje protiv bolesti COVID-19:

a. korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom

b. radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja

c. zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite

d. svim osobama u dobi 65 i više godina,

e. svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama,

f. svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Preporuke Za Primjenu Treće Doze u Imunokompromitiranih Osoba i Docjepljivanje Protiv Bolesti COVID 19 HZJZ... by Varazdinske vijesti on Scribd