HUP Varaždin apelira da mjere popuštanja krenu ranije tamo gdje je stanje dobro

MGA/VV | 22.4.2020. u 16:18h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga poslodavaca je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, pa tako i Varaždinskoj, da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima. Također, s ciljem pokretanja gospodarstva, apeliraju prema rukovodećima da se mjere krenu popuštati u županijama sa stabilnijim epidemiološkim slikama. Trenutna situacija mnogobrojnim je tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje. Kada je riječ o području Varaždina, iz HUP-a ističu kako je ova regija pretežito industrijska, izvozno orijentirana, i iako djelatnosti vezane uz proizvodnju nisu bile izravno izuzete u svom djelovanju, bila je potreban brza prilagodba na novonastale uvjete Posljedice poremećenog lanca vrijednosti rezultirat će u povećanju roškova i smanjenja produktivnosti, a većina poslodavaca smatra kako će se gubici zbrajati barem dvije godine.

- Smatramo kako je ovom krizom pogođen svaki poslovni subjekt, najviše oni kojima je u potpunosti obustavljen rad, no u smislu solidarnosti i zbog brzine opravka se svima treba pružati podrška, što je Vlada i učinila potporama kroz setove mjera koje su pružile potrebnu stabilnosti. Istu fleksibilnost, brzinu i razumijevanje očekujemo u donošenju daljnjih odluka i mjera, sada, ulaskom kroz takozvanu drugu fazu, koja je vezana uz relaksaciju mjera i vraćanja funkcioniranja društva - kazala je Sanja Ostroški, direktorica HUP Regionalnog ureda Varaždin.

Kada je riječ o relaksaciji postojećih mjera, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već su napravili radnu verziju Strategije za prilagodbu mjera. Iz HUP-a smatraju kako bi se mjere trebale uvoditi decentralizirano, na način da županije sa stabilnijim epidemiološkim slikama mogu krenuti ranije.
- Ne smijemo paralizirati cijeli sustav i čekati dok se stanje svugdje poboljša. Ako uz ukidanje restrikcija bude potrebno i daljnje smanjenje troškova i tu očekujemo maksimalni angažman javnog sektora. Privatni sektor ne može samostalno iznjedriti teret krize. Država, regionalne i lokalne samouprave su još uvijek na potezu, ako se želi brži oporavak i to ovaj puta ne samo privremenim mjerama ukidanja nameta, pogotovo parafiskalnih, odgodama davanja i plaćanja, nego dubokom analizom i rezovima nepotrebnih davanja i troškova - dodaje Ostroški.

Kriza i stanje šoka zahtjevaju reformu javnog sektora koja mora rezultirati jeftinijim, efikasnijim i modernijim državnim administrativnim aparatom, kažu iz HUP-a. Dodaju kako uz fiskalne stimulanse i ekspanzivnu monetarnu politiku koja može održati likvidnost poduzetnika, treba nastaviti s javnim investicijama i nabavom kao jednim od pokretačima gospodarstva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci