HUBOL poziva DORH da istražiti poslovanje OBV i odluka UV-a

vv | 28.1.2017. u 09:54h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč tome što niti jedan od javno dobro poznatih, a zakonski u najmanju ruku, problematičnih  slučajeva o kojima smo učestalo progovarali do sada nije temeljito istražen, dužni smo javno istupiti štiteći interes kako naših članova bolničkih liječnika, tako i onih zbog kojih postoji zdravstveni sustav, a to su naši pacijenti, navodi Ada Barić Grgurević, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u otvorenom pismu Državnom odvjetništvu RH (DORH) kojeg poziva da  istražiti poslovanje i odluke koje je donijelo Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin.    

Poslovanje HZZO-a bez pozitivnog mišljenja državne revizije, nabavka ECMO aparata, sumnjive nabave medicinske opreme, javna nabava, sanacija kojom su dugovi u zdravstvu multiplicirani predsjednica HUBOL-a navodi kao tek neke od primjera u kojima represivni aparat „najvjerojatnije nije stigao adekvatno reagirati“. Uz to, kako posebno ukazuje, osobna poznanstva i kontakti, lobiranja koja obezvrjeđuju demokratske procedure, uz nepoštivanje važećih zakonskih i podzakonskih propisa, razumljivim čine sve veću demografsku devastaciju Republike Hrvatske.

- Najnoviji slučaj ignoriranja zakona Republike Hrvatske zbiva se u Općoj bolnici Varaždin u kojoj politika smjenjuje ravnateljicu koju je postavila, nakon što je dotična poštivala važeće podzakonske akte Republike Hrvatske. Ovaj slučaj ne bi posebno pobudio našu pozornost jer se politički kadrovira unazad 70-ak godina, ali plijeni pozornost jer Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin donosi odluke izvan svojih zakonskih ovlasti, navodi predsjednica HUBOL-a u Otvorenom pismu DORH-u zbog nepoštivanja zakona u zdravstvenom sustavu RH.

Kako objašnjava, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, koje je limitirano aktivno djelovati u slučaju nepoštivanja zakona, kaže da su člankom 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisani uvjeti za razrješenje ravnatelja i prije isteka vremena na koje je imenovan, upravno vijeće ga može razriješiti i prije isteka mandata iz razloga propisanih stavkom 2. iz toga članka Zakona u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga za razrješenje.

- Ako Upravno vijeće ne razriješi ravnatelja u navedenom roku, tada rješenje o razrješenju donosi isključivo ministar zdravstva, ukazuje predsjednica HUBOL-a.

Na kraju napominje da su od ranije su poznati stavovi HUBOL-a kako bi svi članovi upravnog vijeća morali imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij zdravstvenog, ekonomskog ili pravnog usmjerenja te najmanje pet godina radnog iskustva u zdravstvenom sustavu ili s pravnim subjektima u direktno ili indirektno uključenih u zdravstveni sustav.

- Kandidati za člana upravnog vijeća moraju podnijeti dokaz o poznavanju Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Ustavu Republike Hrvatske te  potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od tri mjeseca. Isti uvjeti moraju vrijediti i za ravnatelje zdravstvenih ustanova, upozorava predsjednica HUBOL-a, naglašavajući da su od ranije poznati i njihovi stavovi o nultoj stopi tolerancije na korupciju i kršenju zakona u zdravstvu.