HUBOL: "Bakić i Lauc pokrenuli hajku mržnje na liječnike i znanstvenike" Foto: VV arhiva / ilustracija

HUBOL: "Bakić i Lauc pokrenuli hajku mržnje na liječnike i znanstvenike"

Varaždinske vijesti | 19.1.2023. u 20:49h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) priopćenjem su se osvrnuli na stavove koje su Gordan Lauc i Nenad Bakić promovirali na društvenim mrežama tijekom pandemije koronavirusa. 

- Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra kako su profesor Gordan Lauc i poduzetnik Nenad Bakić svojim antiznanstvenim, nestručnim izjavama i pogrešnim, manipulativnim tumačenjima medicinskih problema vjerojatno naštetili zdravlju hrvatskih građana i značajno, u protekle tri godine, pridonijeli urušavanju njihovog povjerenja u zdravstvo, medicinu i znanost - istaknuli su iz HUBOL-a.

- Kroz hiperprodukciju Facebook objava i medijskih istupa Lauc i Bakić sustavno su podjarivali postojeće strahove kod građana, zlonamjerno minimizirali opasnost od COVID-19 i huškali građane na liječnike i znanstvenike. Ovi heroji teoretičara zavjera i zadrtih antivaksera su bildali Facebook lajkove, bešćutno pri tome doprinoseći većoj ugroženosti zdravlja i života naših sugrađana - naveli su.

- Hrvatska ima tragičnu stopu smrtnosti od koronavirusa, treću najveću u Europskoj uniji, poslije Bugarske i Mađarske1, a po cijepljenosti je među pet najlošijih država. Razlozi ovako visoke smrtnosti su niska razina cijepljenosti stanovništva, loše upravljanje epidemiološkim mjerama od strane vlasti i ponašanje dijela stanovništva koji se nedosljedno ili nepotpuno pridržavao mjera - stoji u priopćenju HUBOL-a.

- Svojim kontinuiranim javnim istupima Lauc i Bakić poticali su otpor spram epidemioloških mjera, odgovarali građane od cijepljenja i utjecali na odluke vlasti u upravljanju epidemijom. Ova dvojica antivakserskih gurua su tako, nažalost, vjerojatno pridonijela visokoj smrtnosti od COVID-19 u Hrvatskoj - napomenuli su.

- Lauc je nedavno, u sramotnom tekstu, usporedio epidemiološke mjere u pandemiji s holokaustom, a liječnike i znanstvenike s nacistima. HUBOL najoštrije osuđuje Laucovu Facebook objavu kojom je zloupotrebio težak povijesni zločin koji su nacisti počinili nad Židovima i pokazao nedostatak bilo kakvog poštovanja za žrtve tog genocida - kažu iz HUBOL-a.

- Bakić je, prema navodima Lauca, otvorio web stranice na kojima objavljuje fotografije, životopise i izjave liječnika i znanstvenika. Cilj njegovih aktivnosti je, čini se, pokretanje javnog linča liječnika i znanstvenika koji su, dok je on širio dezinformacije po Facebooku, dnevno liječili teško oboljele sugrađane ili svojim javnim djelovanjem zdravstveno prosvjećivali stanovništvo kako bi se smanjilo širenje pandemije i sačuvali ljudski životi. Rezultati njegovih aktivnosti su vidljivi u prostačkim i bijesnim komentarima na Facebooku, kao i u porukama nasilja i mržnje pojedinih antivaksera na medijskim portalima - poručili su u priopćenju.

- Gordan Lauc redoviti je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Stoga HUBOL poziva dekana i upravu tog fakulteta da se javno ograde od njegovih istupa i od hajke na liječnike koju i on potiče. Šutnja, u ovakvoj situaciji, šalje lošu poruku kako institucija ne vidi problem u nehumanim stavovima svojeg redovitog profesora i zaposlenika. HUBOL istu poruku upućuje i ravnateljima zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni liječnici na koje su Lauc i Bakić pokrenuli kampanju bijesa. Šutnja institucija huškačima šalje signal da nesmetano nastave s hajkom. HUBOL poziva ravnatelje bolnica, domova zdravlja, HZJZ-a te županijskih zavoda za javno zdravstvo da javno istupe i zaštite liječnike – svoje zaposlenike - ističu iz HUBOL-a.

- Ministar Beroš također ima odgovornost progovoriti o verbalnom nasilju i prijetnjama fizičkim nasiljem kojemu su, kao posljedica javnog djelovanja Bakića i Lauca, izloženi liječnici. Šutnja institucija o govoru mržnje potkopava stabilnost našeg društva - naveli su.

- Lauc i Bakić već tri godine siju antiznanstvene laži i kaos i potiču bijes kod građana. Govor mržnje koji šire spram liječnika i znanstvenika te hajka na koju potiču antivaksere, očekivano su proizveli bujicu verbalnog nasilja usmjerenu na liječnike kao i hrpu poruka s prijetnjama fizičkim nasiljem i smrću. HUBOL savjetuje svim kolegicama i kolegama liječnicima da prijetnje nasiljem, od anonimnih ili imenovanih osoba, shvate vrlo ozbiljno i prijave MUP-u. Mnogi liječnici su već podnijeli kaznene prijave protiv počinitelja takvih djela - navodi se u priopćenju HUBOL-a.

- Svako društvo ima narcisoidne pojedince, slobodne od trunke savjesti i društvene odgovornosti. Razlika između tolerantnih, stabilnih i modernih društava i nestabilnih društava, punih javno prisutne mržnje, je u tome kako se spram govora mržnje odnose institucije tog društva - zaključili su iz Izvršnog odbora HUBOL-a.