Hrvoje Šlezak: Hrvatska nije samo u problemu, već je duboko zagazila u demografsku kataklizmu

Napisao/la: -

Hrvatska izumire. Demografi su već prije nekoliko desetljeća upozoravali da je Hrvatska na rubu demografskog sloma i da hitno valja nešto poduzeti, no, nažalost nitko ih osim uskog kruga stručnjaka nije slušao. Danas je Hrvatska već debelo zagazila u fazu demografskog sloma, odnosno već je duboko u ponoru demografske kataklizme, upozorava dr. sc. Hrvoje Šlezak sa čakovečkog Učiteljskog fakulteta i bivši državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja.

U Hrvatskoj je već dugi niz godina vidljiv, kako naglašava, proces depopulacije uslijed prirodnog pada, odnosno većeg broja umrlih osoba od broja živorođene djece, koji je dodatno intenziviran snažnom emigracijom u posljednjih nekoliko godina.

- Posljedica navedenog procesa je drastično smanjenje broja stanovnika, koje će za nas imati dalekosežne posljedice. Najveći problem predstavlja smanjenje broja djece i mladih ljudi, koji su nositelji reproduktivne baze u budućnosti. Smanjenjem kontingenta ljudi, koji se nalaze u reproduktivnom razdoblju, uz zadržavanje postojećih vrlo niskih stopa fertiliteta, broj rođenih i dalje će padati. Stope smrtnosti i nadalje će biti više od stopa rodnosti intenzivirane starenjem stanovništva. Osim u tom, demografskom kontekstu, konkretne posljedice već osjećamo i u gospodarskom smislu. Svjedoci smo u posljednje vrijeme nedostatka radne snage. Taj nedostatak bit će sve izraženiji u narednom periodu kako će se kontingent mladih i zrelih ljudi smanjivati uslijed prije opisanih demografskih procesa. Sadašnja razlika od otprilike 16000 više umrlih osoba od rođene djece godišnje nažalost će se sve više povećavati u budućnosti.

Postoje li demografske specifičnosti u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji?

Da, svaki prostor baštini određene demografske posebnosti. U Varaždinskoj, a pogotovo Međimurskoj županiji demografsku osobitost predstavlja etnička struktura u smislu većeg broja pripadnika romske nacionalne manjine. U Međimurskoj županiji Romi su dosegli udio od 6,7 posto u ukupnom stanovništvu. Zbog vrlo posebnih obilježja u smislu visokog nataliteta i niskog mortaliteta njihov se broj i udio u ukupnom stanovništvu sve više povećava. S obzirom da većinsko stanovništvo ima prosječna negativna demografska obilježja kao i Hrvatska u cjelini, pozitivna kretanja romskog stanovništva još više dolaze do izražaja i intenziviraju promjenu odnosa broja većinskog stanovništva i romske nacionalne manjine.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.