Hrvoje i Ana Petrić: Prijevremeni izbori = epilog lošeg upravljanja Foto: Martin Novosel

Hrvoje i Ana Petrić: Prijevremeni izbori = epilog lošeg upravljanja

VV | 3.1.2023. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je prošlog tjedna propao i posljednji pokušaj dogovora na Međustranačkom vijeću oko proračuna s kojim bi se izbjegla situacija u Gradu Varaždinu koja vodi prema novim izvanrednim izborima, danas su se s priopćenjem javili nekadašnji vijećnici platforme Budimo grad Ana i Hrvoje Petrić, čije priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Vijećnici platforme „Budimo grad“ izabrani su u Gradsko vijeće prije godinu i pol dana. Izbor čak četvero naših vijećnika pokazao je da sugrađani žele promjene koje smo zagovarali - promjene načina donošenja odluka, promjene načina izbora ljudi na vodeće pozicije, promjene odnosa prema građanima, promjene odnosa među sudionicima u političkom procesu, odnosno, najšire rečeno, promjene cjelokupne dotadašnje paradigme vođenja grada.

Ideje i ciljevi koje smo zagovarali kao aktivisti i u tijeku predizborne kampanje, ostale su nam glavne točke na koje smo se uvijek vraćali, na temelju kojih smo donosili odluke i na temelju kojih smo, na kraju, davali odnosno uskraćivali podršku odlukama gradske vlasti.

Vidjevši gdje je Grad dovela dugogodišnja vladavina Ivana Čehoka, u drugom krugu izbora za gradonačelnika podržali smo Nevena Bosilja. U želji da pokrenemo promjene u Gradu, i sasvim otvorenih namjera, ušli smo u projektnu suradnju sa SDP-om i Reformistima.

Vrlo brzo se pokazalo da naši partneri nemaju viziju vođenja Grada koja se u bitnome razlikuje od ranije koalicije Ivana Čehoka i HDZ-a. Suradnju smo napustili, a proračun za 2022. godinu podržali, iako su već tada odluke vladajuće garniture ukazivale na smjer koji nije budio previše nade. Međutim, u navedenom trenutku, tek šest mjeseci od početka mandata, smatrali smo da je zrelo i odgovorno gradonačelniku i njegovom timu pružiti još nešto vremena i dodatnu priliku da pokažu da zaslužuju podršku. Na našu veliku žalost, a vjerujemo i na žalost velikog broja Varaždinaca, ova godina pokazala je da su tu šansu prokockali.

Što se to dogodilo tijekom ove godine zbog čega ne možemo podržati proračun za 2023.?

U prvom redu, nastavljeno je stranačko kadroviranje na svim pozicijama u Gradu i gradskim firmama. Ne podržavamo dijeljenje pozicija kao nagradu lojalnima i podobnima. Ne možemo poduprijeti da u nadzornim odborima gradskih poduzeća budu kadrovi bez relevantnih referenci, čija je jedina kvalifikacija stranačka pripadnost. Ne možemo poduprijeti vlast koja većinu u Vijeću kupuje čelnim mjestima u gradskim poduzećima i ustanovama na koja postavlja članove stranaka koalicijskih partnera bez odgovarajućeg iskustva. Ne podržavamo kozmetičke promjene bez ikakve vizije dugoročnog razvoja.

Tijekom godine mijenjana je Odluka o minimalnoj javnoj usluzi zbrinjavanja otpada u gradu.

Umjesto da se to iskoristilo za ostvarenje stvarnih promjena koje će građanima donijeti jeftiniju i kvalitetniju uslugu, prilika je propuštena i građane i dalje muče isti problemi.

Promijenjen je i GUP i to tako da je pogodovano jednom investitoru, a drugima su stvorena odnosno zadržana sva postojeća ograničenja. Ne možemo podržati pogodovanja pojedinim poduzetnicima na štetu javnog interesa. Iz istog razloga nismo poduprli i nagodbu sklopljenu s jednim poduzetnikom na uštrb grada i građana.

Gradska vlast nastavila je s ustaljenom praksom korištenja lokalnih medija, financiranih našim novcem, za obračune s neistomišljenicima. Dapače, iznos financiranja za lokalne medije je povećala. Osim toga, gradska vlast krenula je izdavati bilten „Verglec“ kojem ne prepoznajemo drugu svrhu osim samopromocije.

Tijekom godine gradonačelnik Bosilj poduzimao je radnje na rješavanju baliranog otpada u Brezju, međutim na način koji nije uključio sagledavanje svih opcija i postizanje najmanje moguće cijene za građane. U proceduri nisu ispoštovani koraci koje takav postupak zahtijeva, što je u konačnici dovelo do toga da imamo samo jednog ponuditelja, jer se nitko drugi realno i nije mogao javiti na natječaj.

Na sve spomenuto ukazivali smo od prvog dana, trudili se svojim radom i doprinosom pomoći da se u Gradu donose bolje i kvalitetnije odluke. U tome smo dijelom i uspjeli jer su neki od naših prijedloga prihvaćeni i realizirani (npr. smanjenje prireza, izjednačavanje cijena u javnim i privatnim vrtićima, postavljanje stanice za kontrolu kvalitete zraka, izmjene parkirnih zona, poboljšanje biciklističke infrastrukture). S druge strane, naš prijedlog izmjene Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji je predviđao niže cijene za manje proizvedenog otpada, kao i prijedlog odluke za dječje vaučere kojima smo djeci željeli omogućiti dodatne programe za povećanje znanja i vještina, nakon prvotne pozitivne reakcije aktualne vlasti, na kraju su zaboravljeni.

Krajnji rezultat svih ovogodišnjih odluka, kao i pravi pokazatelj smjera u kojem se ide jest prijedlog proračuna za 2023. godinu. A u njemu nema nikakvih naznaka za promjenom dosadašnjeg funkcioniranja gradske uprave. Proračun koji jednako nagrađuje vrijedne gradske službenike i one zaposlene preko stranačkih iskaznica u koalicijskim dogovorima. Jednostavno rečeno, sve je ostalo po starome. Za to nema opravdanja, a mi takva postupanja i rezultate ne možemo podržati.

Pitanje podržavanja proračuna za narednu godinu nije isto pitanje kao ono prošlog prosinca. Nakon svega što se dogodilo u proteklih godinu i pol dana smatramo da svoju političku ozbiljnost i dosljednost idejama koje su nas nagnale da se politički angažiramo možemo pokazati jedino i isključivo uskraćivanjem podrške aktualnoj vlasti. Svako drugo postupanje bilo bi „skakanje samima sebi u usta“. I da, svjesni smo da se promjene ne događaju preko noći, međutim, promjene će nastupiti isključivo konstantnim i upornim nametanjem načela i principa za koje se zalažemo. Jedino ih tako možemo učiniti dijelom naše svakidašnjice i općeprihvaćenim postulatima za sve sudionike političke arene. Savijanje pod svakom „teškom“ odlukom ne vodi nikamo.

Tijekom posljednjih mjeseci u godini obično u medijima „ispliva“ što tko od političkih dionika traži kao svoj uvjet podrške proračunu. S takvim upitima smo se i mi susreli, međutim, naš je stav da davanje ili uskraćivanje podrške proračunu mora biti odraz onog što je gradska uprava radila tijekom cijele godine. Nikakvo usvajanje nekog „obligatornog uvjeta“ 5 do 12 neće osigurati našu podršku za nerad, neispunjenje predizbornih obećanja, kršenje zacrtanih ciljeva i dogovora… Takvim bismo postupanjem prekršili sve ono što smo našim biračima obećali u predizbornoj kampanji i sve zapisano u Manifestu.

Svaka loša odluka ove vlasti našim građanima neposredno ili posredno smanjuje ili će smanjiti kvalitetu života. Svako radno mjesto izmišljeno za člana stranke koalicijskog partnera znači manje novca u blagajni za financiranje dobrih, kvalitetnih i važnih odluka, a svako pogodovanje jednom investitoru na uštrb drugih rezultira manjkom poduzetničkog impulsa zbog razočaranosti i nedostatka povjerenja u način upravljanja Gradom.

Ne možemo za stvari zbog kojih smo nekada pisali prijave nadležnim institucijama, podnosili prijedloge u javnim savjetovanjima, držali novinske konferencije na Korzu, danas kada smo u poziciji odlučivanja - dići ruke podrške. To jednostavno nije način na koji se želimo baviti politikom jer u potpunosti odstupa od naših uvjerenja i vrijednosti do kojih držimo. Ne želimo se skrivati iza pragmatičnosti "viših interesa", "stručnjaka" ili "teta u vrtićima", tih omiljenih argumenata svih političara bez stava i principa. Za rješavanje gradskih problema nismo i nikada ne bismo prihvatili ponuđene nam benefite, interes građana uvijek nam je bio na prvom mjestu jer se nismo kandidirali niti da bismo trgovali osobnim uslugama, niti reklamama. Nismo se kandidirali da si s nekime budemo prijatelji i da se bojimo reći ono što treba reći.

Izbora se ne bojimo. Oni su jedino rješenje ove situacije. Dapače, vjerujemo da će nakon izbora gradonačelniku biti mnogo lakše. Jer, uvijek je lakše naći partnere koji postavljaju numerički iskazane uvjete kroz proračun ili uhljebljivanje i partnere koji će dići ruke ako im pred kamerama "stručnjaci odgovore na pitanja", od partnera koji traže stvarnu promjenu u ponašanju i navikama. Nek im (nam) je svima sa srećom."