"Hrvatsko 'novinarstvo' doživjelo je još jednu sramotu, sumrak i još više zaglibilo u mulj"

vv | 25.7.2023. u 22:50h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak, 20. srpnja 2023. u 10 sati i dvije minute hrvatsko “novinarstvo” doživjelo je još jednu sramotu, sumarak i još je više zaglibilo u mulj u koji ga neprestano neki mediji sve dublje vuku, tvrdi Josip Bohutinski, novinar Večernjeg lista, povodom  “članka” s naslovom: HDZ želi prisiliti građane da plaćaju Večernji, Slobodnu i ostale koji hvale vladu.

A što ne valja s tim “člankom”, Bohutinski obrazlaže u opsežnom osvrtu koji prenosimo u nastavku.

  1. Autor “članka” je nepotpisan, piše smo Index vijesti
  2. “Članak” je fake news, objavljen je svega dva sata prije konferencije HND-a na istu temu - Zakona o medijima. Sadržaj “članka” su odmah demantirali iz resornog Ministarstva kulture objasnivši da je to samo radna verzija, Zakon će izraditi radna skupina u kojoj su i novinari, “članak” je odmah demantirao i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić u pismu upućenom HND-u
  3. “Članak” nema drugu stranu - osnovno pravilo novinarstva- nema komentara ni Ministarstva kulture kao niti glavnih urednika Večernjeg, Jurarnjeg i Slobodne koje se proziva u naslovu i “članku” da hvale Vladu
  4. Da ne govorimo o visokim standardima pravog novinarstva  - za objavu takve škakljive “vijesti” mora se imati potvrda barem dva neovisna izvora. Ali to je znanstvena fantastika za toj portal.

“Članak” je objavljen po standarima tog portala: jedna strana i jedan napadački naslov, ovaj put na svoje “kolege” novinare. Nije važno je li istina ili ne.  Pod navodnicima su “kolege” jer mi i oni se očito bavimo različitim poslom. Kao i što je “članak” pod navodnicima jer to nije novinarski članak nego pamflet uvreda, neosnovanih optužbi i blaćenja nedužnih ljudi. 

Svi znamo tko je autor tog članka. Osoba koja se bavi aktivizmom, a zaposlena je na HRT-u i zato nije ni potpisana pod “članak” koji je napisala na portalu za koji ne radi. (...)

Radim u Večernjem listu 18 godina i taj “članak” me duboko povrijedio kao i sve moje kolege u redakciji i zato moram regirati. Neću se sad pravdati da ne hvalim Vladu, mogu samo reći da korektno i prema pravilima struke obavljam svoj posao novinara. I moje kolegice i kolege profesionalno obavljaju svoj posao. Trudimo se i jesmo neutralni i uvijek imamo drugu stranu. Za razliku od portala koji je bio platforma za napad na mene i moje kolege osobe s HRT-a. 

Umjesto da se zajedno borimo za svoja prava, takve osobe raspiruju svađu među kolegama, a sve iz nekih svojih talibanskih uvjerenja da su oni jedini pravi novinari. (...) A za razliku od te osobe koja me tako blati, ja se potpisujem pod ovo pismo jer imam integritet, karakter, stav, dostojanstvo i svijest. A i muda.

Tako je Bohutinski završio svoj osvrt na koji su kratko reagirao iz  HND-a, navodeći da  tekst za Index nije napisao nitko s HRT-a, kao i da je "nekolegijalno se ovako odnositi prema  kolegicama i kolegama s HRT koji pošteno rade svoj posao".