„Hrvatsko društvo treba jednom završi s podjelama, koje su stoljećima uzroci i posljedice podjela i sukoba“

vv / napredak | 27.8.2019. u 13:49h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava, koji se u obilježava 23. kolovoza, protekle je subote Bleiburg i Salzburg posjetila skupina hodočasnika iz Varaždinske županije, čiju su glavninu činili hodočasnici iz Novog Marofa i okolice, članovi HKD Napredak Varaždin, članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina, hodočasnici iz župe i općine Sveti Ilija, rodnog mjesta vlč. Vilima Cecelje, kao i drugi štovatelji vlč. Cecelje.

-Ove je godine obilježena 110. godišnjica rođenja i 30. godišnjica smrti vlč. Cecelje, i to nizom aktivnosti u mjestima i župama koje su na bilo koji način povezane s njegovim životom i djelovanjem. Tako je u župi Bedenica kraj Sv. Ivana Zeline otkrivena o obljetnici rođenja 24. travnja spomen ploča s reljefom poprsja, a od 14. do 15. lipnja u Salzburgu i 3. srpnja u rodnom Svetom Iliji održani su simpoziji o njegovom životu i radu, dok su u brojnim samostanskim i župnim molitvenim zajednicama odvijao molitveni krug za pokoj njegove duše i ostvarenje njegovih nakana, odnosno da bude proglašen slugom Božjim. Posljednja u nizu ovih aktivnosti bio je upravo posjet Bleiburgu i Salzburgu, mjestima koja su također snažno obilježena djelovanjem vlč. Cecelje, veli prof. Ivan Bošnjak, predsjednik HKD Napredak Varaždin.

U Salzburgu je, kako pojašnjava, Vilim Cecelja živio od 1945. do smrti 1989. godine.

-Tu je obavljao dušobrižničku djelatnost među Hrvatima, koji su izbjeglim krajem II. svjetskog rata, odnosno nakon pokolja na Bleiburgu te u vrijeme totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima našli utočište u Austriji i dalje diljem svijeta. Tu je i uređivao vjerski list "Glasnik srca Isusova i Marijina" te materijalno, savjetima, vezama i informacijama pomagao izbjeglima preko organizacije "Caritas Croata". Tako je ugradio sebe u temelje hrvatske katoličke misije u Salzburgu, koja je prerasla u Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca, napominje Bošnjak.

Na Bleiburškom polju i na groblju u Unter Loibachu, kako dodaje, vlč. Cecelja je od 1953. godine nadalje predvodio molitve i komemoracije o Majčinom danu (2. nedjelje u svibnju) i o blagdanu Svih svetih.

-Zaslužan je i za podizanje spomen obilježja na oba mjesta te očuvanje uspomene na tragično izgubljene živote pripadnika hrvatskog naroda, naglašava predsjednik HKD Napredak Varaždin.

Povezujući sva ta mjesta i događaje, hodočasnici su najprije položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja žrtvama pokolja, a zatim i kod spomen biste vlč. Ceclje na Bleiburškom polju.

-Tu je pročitana izjava autorice prof. Jasenke Vidić o potrebi da se dostojno i jednakomjerno obilježavaju sve žrtve totalitarističkih režima i da hrvatsko društvo jednom završi s podjelama, koje su stoljećima uzroci i posljedice podjela i sukoba, napominje Bošnjak.

Nakon obilaska spomenika na groblju u Unter Loibachu, hodočasnici su pošli prema Salzburgu gdje su bili na misi zadušnici u crkvi u Müllnu, koju je predvodio vlč. Marko Zadravec, od varaždinskog biskupa msgr. Mrzljaka zadužen da prikuplja građu i svjedočanstva o vlč. Vilimu Cecelji. Na kraju su posjetili svetište Maria Plain, u kojem je vlč. Cecelja proživio posljednje godine svog života i gdje je preminuo 3. srpnja 1989.

-Na taj način odana je počast i žrtvama komunističkih zločina i progona tijekom i nakon završetka II. svjetskog rata, ali i velikom rodoljubu i uzornom svećeniku, osobi koju brojni svjedoci i poznavatelji opisuju kao "čovjeka svetačkog života i utjelovljene hrvatske Caritas" te za kojeg se mole da Crkva pokrene postupak njegove kanonizacije, zaključuje Bošnjak.